Θέματα που αφορούν την ακρίβεια στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων αλλά και την εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλούμι ΠΟΠ συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και των αγροτικών οργανώσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Καδής με το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον σχετικό κανονισμό που κατοχυρώνει το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Αυτό που ευχήθηκε ο Πρόεδρος, σημείωσε, είναι η μετάβαση την πλήρη εφαρμογή του ΠΟΠ να γίνει με ένα ομαλό τρόπο που να είναι συμφωνημένος από όλες τις πλευρές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Υπουργός Γεωργίας εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του μηνός στην Κύπρο θα έχουμε παραγωγή προϊόντων που θα είναι πλήρως συμμορφούμενα με τις πρόνοιες του κατοχυρωμένου ΠΟΠ χαλουμιού.

Ανέφερε ακόμα ότι θα εντατικοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από την Μπρόβερι Τας, τον Οργανισμό που θα πιστοποιήσει τα τυροκομία που θα παράξουν ΠΟΠ. Μάλιστα ο Οργανισμός έχει μετακαλέσει για τον σκοπό αυτό υπαλλήλους του από τις θερινές τους διακοπές.

Σε ερώτηση για τα παράνομα χαλούμια, που συνεχίζουν να βρίσκονται στις υπεραγορές ο κ. Καδής είναι ότι υπάρχει διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Θα δοθούν όπως εξήγησε προειδοποιήσεις και όσοι δεν τα αποσύρουν θα ληφθούν μέτρα εναντίον τους. Σκοπός όπως είπε, είναι να μην υπάρξει αναστάτωση στην αγορά. Συζητείται όπως είπε και η αλλαγή ονόματος όσων χαλουμιών δεν πληρούν τις απαιτούμενες ποσοστώσεις.

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Γεωργίας μέχρι σήμερα 32 τυροκομία έχουν πιστοποιηθεί και παράγουν προϊόντα ΠΟΠ, έχουν απομείνει όπως είπε τα μεγάλα τυροκομία που δεν έχουν ενταχθεί στην παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ. Υπάρχει όμως αισιοδοξία, όπως είπε, ότι είναι θέμα ημερών να προκύψει λύση στο θέμα.