Ενημέρωση και οδηγίες σχετικά με την τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή έδωσε σε επιστολή του ο Γενικός Έφορος Εκλογών, η οποία απευθύνεται προς τα επιτελεία των υποψηφίων. 

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Εφόρου με εκπροσώπους των επιτελείων για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμενα, η επιστολή σημειώνει ότι ο κόσμος πρέπει να προσέλθει έγκαιρα στο στάδιο, το αργότερο έως τις 9:00 μ.μ..ώστε να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι και να ακολουθηθούν οι καθορισμένες διαδικασίες, χωρίς αναίτια ταλαιπωρία στο κοινό.

Οπως αναφέρει, η τελετή της ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην κλειστή αίθουσα Αθλοπαιδιών «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, κατά τις 10.00μ.μ., περίπου. Η ακριβής ώρα θα εξαρτηθεί από το χρόνο έκδοσης των επίσημων αποτελεσμάτων

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει στο στάδιο Τοπικό Κέντρο Διοίκησης, για αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου περιστατικού παρουσιαστεί.

Η Αστυνομία Κύπρου έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, για σκοπούς ασφάλειας και οδικών διευθετήσεων, ενώ σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή 10.02.2023, για ενημέρωση του κοινού. 

Επίσης, ο ΟΚΥπΥ θα διαθέσει δύο ασθενοφόρα από τις 7:00μ.μ. μέχρι και τη λήξη της εκδήλωσης, ενώ επίσης θα λειτουργήσει υπαίθριο ιατρικό κέντρο, για αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών. 

Σημειώνεται ότι η χωρητικότητα των εσωτερικών χώρων που θα χρησιμοποιηθούν, δηλαδή των κερκίδων του γηπέδου, ανέρχεται στα 4.400 άτομα. Μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία, για σκοπούς ασφάλειας, δεν θα επιτραπεί η είσοδος ατόμων στον αγωνιστικό χώρο και δεν θα γίνει χρήση των πτυσσόμενων καρεκλών.

Το αργότερο μέχρι τις 9:00μ.μ. θα πρέπει οι επίσημοι, καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος, να έχει ελεγχθεί από την Αστυνομία και να παρακαθίσει στις θέσεις του. Στην περίπτωση που προσέλθει μεγαλύτερος αριθμός ατόμων, από τη χωρητικότητα του σταδίου, έχουν γίνει τέτοιες διευθετήσεις, ώστε τα άτομα αυτά να παρακολουθήσουν την τελετή από τον εξωτερικό χώρο του σταδίου. Για το σκοπό αυτό, θα προβάλλεται ταυτόχρονα εικόνα με ήχο εξωτερικά του σταδίου.

Αναφέρει ακόμη ότι εντός του σταδίου έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο εξέδρες. Στην πρώτη, χωρητικότητας 25 ατόμων, θα πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη του νέου Προέδρου, ενώ στη δεύτερη, χωρητικότητας 90 ατόμων, θα είναι τριών επιπέδων και σε αυτή θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, δηλαδή κινηματογραφιστές, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι. 

Σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο της ανακήρυξης, στην εξέδρα της ανακήρυξης θα ανέβουν ο εκλεγμένος Πρόεδρος, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, ο Βοηθός Γενικός Έφορος και οι Έφοροι Εκλογής των επτά Εκλογικών Περιφερειών. Επιπλέον, μπορούν να ανέβουν πρόσθετα έως και 15 άτομα, τα οποία θα επιλεγούν από το επιτελείο του εκλεγμένου Προέδρου.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών καλεί τα επιτελεία να ενημερώσουν τους υποστηρικτές των υποψηφίων για τις πιο πάνω διευθετήσεις, ώστε να προσέλθουν έγκαιρα στο στάδιο, το αργότερο έως τις 9:00 μ.μ.. Σημειώνεται, πως θα πρέπει να γίνει έγκαιρα η προσέλευση όλων στο στάδιο, ώστε να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι και να ακολουθηθούν οι καθορισμένες διαδικασίες, χωρίς αναίτια ταλαιπωρία στο κοινό.

Η διαπίστευση των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) θα γίνει από το ΓΤΠ και τα άτομα αυτά φέρουν ειδική κονκάρδα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των διαπιστεύσεων των ΜΜΕ, από Λειτουργούς του ΓΤΠ, εξωτερικά του κτηρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ