Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το αν χρειάζεται μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, Γερμανία και Αγγλία αποφάσισαν να προχωρήσουν από τον Σεπτέμβριο σε αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου.
Συγκεκριμένα η Γερμανία σκοπεύει να προσφέρει από την 1η Σεπτεμβρίου τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 σε ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το σχέδιο συνιστά επίσης τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 έως 17 ετών.
Οι κινητές ομάδες εμβολιασμού θα σταλούν σε γηροκομεία για να δώσουν στους τροφίμους ενισχυτικά εμβόλια Pfizer / BioNTech ή Moderna, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που είχαν λάβει προηγουμένως.
Οι γιατροί μπορούν επίσης να κάνουν αναμνηστική δόση σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, θέτοντας ξανά σε κίνδυνο τα ευάλωτα άτομα.
Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να προσφέρουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε κάπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με περίπου 2.000 φαρμακεία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.
Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα The Telegraph, το πρόγραμμα των ενισχυτικών τρίτων δόσεων σχεδιάζεται να ξεκινήσει την 6η Σεπτεμβρίου και να έχει ολοκληρωθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αρχίσουν να χορηγούν το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 3 ως 17 ετών όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας του Κόλπου.
Η απόφαση του υπουργείου Υγείας ελήφθη μετά τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, για τις οποίες όμως δεν αναφέρει λεπτομέρειες. Οι αρχές των Εμιράτων ανακοίνωσαν τον Ιούνιο ότι στις κλινικές δοκιμές θα εξεταστεί η ανοσολογική αντίδραση 900 παιδιών.
Η χώρα του Κόλπου, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης παγκοσμίως, ήδη χορηγεί το εμβόλιο της Pfizer στους εφήβους ηλικίας 12 με 15 ετών.
Αξίζει να αναφέρουμε τέλος ότι το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει νέες οδηγίες για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για την COVID-19 στους πλήρως εμβολιασμένους.
Η διευθύντρια του CDC σε δηλώσεις της ανέφερε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος Δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.
Το CDC συστήνει εκ νέου στους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα σε σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2.
Συστήνει ακόμα στους πλήρως εμβολιασμένους να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
Επιπλέον, θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μέχρι να έχουν αρνητικό έλεγχο για SARS-CoV-2.