Στην επιφάνεια έρχονται για άλλη μια φορά διαχρονικά προβλήματα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Ακροάτρια, μιλώντας στην εκπομπή του Σταθμού μας «Μικρόφωνο στον Πολίτη», κατήγγειλε απώλεια ρούχων από συγγενικό της πρόσωπο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, καθώς και άλλα προβλήματα, όπως άσχημες οσμές, που σχετίζονται με την υπερπληρότητα που παρατηρείται.

Σε επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με τη διεύθυνση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μας αναφέρθηκε ότι το παράπονο θα διερευνηθεί.

Η Γεωργία Μιχαήλ, εκπρόσωπος των νοσηλευτών ψυχικής υγείας της ΠΑΣΥΝΟ, δήλωσε στο Κανάλι 6 ότι σε πολλές περιόδους ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 100 ατόμων που αντέχει το νοσοκομείο, φτάνοντας μέχρι και τους 130. Αποτέλεσμα είναι σε αρκετές περιπτώσεις να μπαίνουν περισσότερα άτομα σε κάποιους θαλάμους, σε σχέση με την χωρητικότητά τους.

Ανέφερε, ακόμα, ότι παραμένουν τα χρόνια προβλήματα της ακαταλληλότητας διάφορων χώρων, λόγω της παλαιότητας του κτηρίου. Πρόσθεσε ότι παρατηρούνται αρκετά φαινόμενα υποστελέχωσης καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος παθολόγος, έλλειψη νοσηλευτών, ενώ πολλοί ψυχίατροι ιδιωτεύουν.

Όπως πληροφορηθήκαμε, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκήρυξε από τον περασμένο Μάιο, με καθυστέρηση μερικών μηνών, τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για την Α’ φάση κατασκευής του νέου ψυχιατρείου. Το έργο αφορά στην ανέγερση δύο θαλάμων Οξέων Περιστατικών 50 κλινών και μιας θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων, 18 κλινών.

Αναμένεται, μετά την κατακύρωση των προσφορών, να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα εντός του χρόνου και να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, πάντως, έντονες επιφυλάξεις εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο διαγωνισμός «εμπεριέχει κινδύνους καθώς δεν διασφαλίζει την ποιότητα αρχιτεκτονικής, καθώς το μοναδικό κριτήριο επιλογής του προσφοροδότη είναι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά και όχι τα ποιοτικά  κριτήρια».