Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία τοποθέτησης νέων καμερών σε όλη την Κύπρο καθώς μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση εγκατάστασης του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον αναπληρωτή διευθυντή των ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών της οποίας έτυχε χθες η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται ότι εκτός από την Λευκωσία οι σταθερές κάμερες, θα αρχίσουν να «φωτογραφίζουν» παραβάτες οδηγούς και στην Λεμεσό.

Πιο συγκεκριμένα αυτή την περίοδο συνεργία βρίσκονται σε δρόμους και τοποθετούν 20 σταθερές κάμερες σε έξι διασταυρώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ άλλες 16 κινητές κάμερες θα «περιοδεύουν» με τον νέο χρόνο σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Στη Λεμεσό τοποθετούνται τέσσερις κάμερες στη διασταύρωση της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με την Νίκου Παττίχη και την Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α΄. Άλλες τέσσερις κάμερες θα τοποθετηθούν στη διασταύρωση της Λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως με την Γλάδστωνος.

Στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του συστήματος φωτοεπισήμανσης, θα τοποθετηθούν κάμερες σε ακόμα εννέα σημεία στη Λεμεσό. Κάμερες θα τοποθετηθούν και στη Λευκωσία στα φώτα του Καλησπέρα, καθώς και σε τέσσερα σημεία διασταύρωσης στην Λάρνακα και άλλα τέσσερα στην Πάφο.

Μέσω των σταθερών καμερών που λειτουργούν ήδη στην Λευκωσία και κυρίως των κινητών καμερών καταγράφουν παραβάσεις σε όλη την Κύπρο, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 132 χιλ. τροχαίες παραβάσεις. Σε ημερήσια βάση καταγράφονται 400 παραβάσεις.

Μέχρι στιγμής, 80 χιλιάδες εξώδικα πρόστιμα έχουν σταλεί σε οδηγούς στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγω παράβασης του ορίου ταχύτητας.

Για άλλες 30 χιλιάδες εξώδικα η αρμόδια αρχή βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας. 12 χιλιάδες παραβάσεις διαγράφηκαν για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και τα προβλήματα και λάθη που προέκυψαν στο σύστημα των καμερών.