Τηρώντας μέτρα ασφαλείας και με ελάχιστο αριθμό βουλευτών συνήλθε η Ολομέλεια της Βουλής και με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισε 10 νομοσχέδια σε ολιγόλεπτη συνεδρίαση.

Υπέρ ψήφισαν είκοσι παρόντες βουλευτές και ένας κατά.

Η Βουλή ψήφισε το πακέτο νομοσχεδίων για στήριξη επιχειρήσεων, εργοδοτούμενων και γενικότερα της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε συγκαταλέγεται το ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών επιχειρήσεων και το σχέδιο μερικής αναστολής εργασιών μέσω των οποίων θα επιδοτηθεί για έναν μήνα μέρος του εισοδήματος 220 χιλιάδων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. 

Περιλαμβάνονται επίσης κονδύλια του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση ειδικής άδειας σε γονείς που θα παραμείνουν στο σπίτι, για την επιδότηση για έναν μήνα των αυτοτελώς εργαζομένων, για τους εργαζόμενους που θα λάβουν το επίδομα ειδικής άδειας ασθενείας, για το επίδομα παραμονής φοιτητών στο εξωτερικό ύψους €750, την υλοποίηση δράσεων για ανάκαμψη του τουρισμού, το σχέδιο επαναπατρισμού Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό για ειδικούς λόγους καθώς και για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με την έγκριση των νομοσχεδίων που στοχεύουν στη στήριξη των εργαζομένων, αναμένεται ότι θα αρχίσουν να αναρτώνται και οι σχετικές αιτήσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Ψηφίστηκαν επίσης η αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εξώσεις σε ενοικιαστές που δεν πληρώνουν από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 31 Μαΐου, καθώς και η αναστολή της αύξησης των εισφορών στο ΓΕΣΥ από την 1η Απριλίου μέχρι την 30η Ιουνίου.

Ψηφίστηκαν και οι ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Η Ολομέλεια θα επανέλθει σε νέα συνεδρία στις 11 το πρωί της Κυριακής, για συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων για τις τράπεζες, δηλαδή την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων για εννέα μήνες και τα 2 δισ. ευρώ κυβερνητική εγγύηση για τη χορήγηση νέων χαμηλότοκων δανείων σε επιχειρήσεις.

Διαβάστε σχετικά: Στην Ολομέλεια τα κυβερνητικά μέτρα για τόνωση της οικονομίας λόγω της πανδημίας του COVID19

Ενώπιον της Βουλής νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός €369 εκατ. για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας