Την επέκταση του θεσμού του παρατηρητή της γειτονιάς και σε θέματα που αφορούν την πυρασφάλεια προωθούν η Αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγεται απόψε στις 7 στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης, στην Κυπερούντα, εκδήλωση για ενημέρωση της λειτουργίας του προγράμματος.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το σύμπλεγμα κοινοτήτων της Νότιας Πιτσιλιάς, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημoσίας Τάξεως, η οποία θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Παγκύπρια σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένοι 118 χιλιάδες Παρατηρητές της Γειτονιάς.

Η αποψινή είναι η δεύτερη εκδήλωση που και στόχος της είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού, ο οποίος είχε περιοριστεί κατά την περίοδο της πανδημίας, με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων ορεινών και ημιορεινών περιοχών, έτσι ώστε να συμβάλουν στον έγκαιρο εντοπισμό και ενημέρωση των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται, αλλά και για την όποια ενημέρωση σχετικά με τυχόν λανθασμένες ή και ύποπτες ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες, δυστυχώς, αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών.

Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή του Συμπλέγματος Νότιας Πιτσιλιάς, σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένοι 844 παρατηρητές, από σύνολο 4500 κατοίκων. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των κατοίκων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, και για τον σκοπό αυτό θα συνεχιστούν παρόμοιες εκδηλώσεις για να καλύψουν όλες τις επαρχίες, δήμους και κοινότητες.