Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέλυσε σήμερα το πρωί, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά σε συνθήκες πανδημίας.

Tα σχολεία, εξήγησε, θα λειτουργήσουν με safepass και γρήγορο τεστ 72 ωρών, ενώ στα Πανεπιστήμια θα ζητείται pcr τεστ με τη μέθοδο της μοριακής ανάλυσης.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα περιλαμβάνει όλα όσα θα τεθούν σε εφαρμογή, είναι σχεδόν έτοιμο όπως είπε, και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Αυτό που εκκρεμεί είναι οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας που θα δώσει και το πράσινο φως.

Σήμερα ο υπουργός Παιδείας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την επιτροπή γιατρών η οποία συμβουλεύει το Υπουργείο και η οποία συστάθηκε από πέρσι, στο πλαίσιο των προσπαθειών διαχείρισης της πανδημίας τους κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, στα σχολεία θα περιοδεύει συνεργείο για δωρεάν rapid tests που θα απευθύνονται στους μαθητές και όχι στους εκπαιδευτικούς. Ανάλογο αίτημα κατέθεσαν και οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο απορρίφθηκε από το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα μονά θρανία, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί 50 χιλιάδες εντός των σχολικών αιθουσών ενώ αναμένονται κι άλλα για τις σχολικές μονάδες της Λεμεσού.

Το θέμα της χρήσης μάσκας από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους οργανωμένους γονείς. Ο κ. Προδρόμου είπε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως και πέρσι, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις ημέρες συζητείται και το θέμα των walk in εμβολιασμών στα σχολεία, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός των επόμενων ημερών.