Με σκοπό να μην θρηνήσουμε θύματα από διάφορα επικίνδυνα ή ακατάλληλα κτήρια, συζητήθηκαν στη Βουλή διάφορες προτάσεις για μέτρα ασφαλείας και τους απαραίτητους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται.

Υπενθυμίζουμε ότι μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά κατάρρευσης μπαλκονιών σε Λεμεσό και Πάφο και από καθαρή τύχη δεν προέκυψαν σοβαροί τραυματισμοί πολιτών.

Επί τάπητος τέθηκαν δύο προτάσεις νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνου Μουσιούττα με σκοπό να υποχρεώνονται οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες επικίνδυνων οικοδομών να τις επισκευάζουν.

Μεταξύ άλλων, καθίσταται ποινικό αδίκημα η χρήση ακατάλληλης οικοδομής για ανθρώπινη χρήση, με την πρόταση νόμου να προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους. Οι δήμοι και οι κοινότητες θα μπορούν με απόφαση των συμβουλίων τους να επιβάλλουν στον ιδιοκτήτη ακατάλληλης οικοδομής εξώδικο πρόστιμο ύψους €3.000, το οποίο θα πρέπει να πληρώθεί εντός 45 ημερών.

Επίσης, καθίσταται, υποχρεωτικός ο έλεγχος των επικίνδυνων οικοδομών, κυρίως παλαιών κτηρίων από επαγγελματίες αρχιτέκτονες ή πολιτικούς μηχανικούς, εγγεγραμμένους στο ΕΤΕΚ για να διαπιστώνεται η στατική επάρκεια και η πολεοδομική καταλληλότητά τους.

Με τους ελέγχους θα εκδίδεται πιστοποιητικό καταλληλότητας των κτηρίων.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων δύο μηνών θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από πλευράς του Υπουργείου με τους βουλευτές να ζητούν καθορισμό οδικού χάρτη για να φτάσει το συντομότερο στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία από την κυβέρνηση η οποία τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Ως εκ τούτου πρόσθεσε, η επιτροπή εσωτερικών θα προχωρήσει με τις προτάσεις νόμου του κυρίου Μουσιούττα. Υπενθύμισε την κατάρρευση μπαλκονιών, της στέγης του ΘΟΚ πριν μερικά χρόνια στη Λευκωσία, αλλά και την κατάρρευση κτιρίων και σε άλλες επαρχίες.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας τόνισε ότι ο ίδιος κατέθεσε τις προτάσεις νόμου για να κινηθούν γρήγορα τα πράγματα αφού στόχος είναι να ψηφιστούν πριν να κλείσει η βουλή για τις προεδρικές εκλογές.