Με στόχο την οριστική κατάληξη στο θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα πραγματοποιηθεί αύριο σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Προέδρου είναι να αξιοποιηθεί όλη η προεργασία και οι συγκλίσεις στις οποίες είχαν καταλήξει οι συντεχνίες των εργαζομένων και οι εργοδοτικές οργανώσεις, πριν από τον θάνατο της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί και απέμενε να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την τέως Υπουργό Εργασίας.

Μία μέρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους στο προεδρικό η ΟΕΒ έχει αποστείλει τετρασέλιδη επιστολή, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ένδειξη εμπιστευτική, στην οποία καταγράφονται ανησυχίες και προβληματισμοί της εργοδοτικής πλευράς.

Σε δηλώσεις του στην Stockwatch o Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ, επεσήμανε ότι η επιστολή δεν στάλθηκε στο ΠτΔ για να ανατρέψει το πολιτικό του πρόγραμμα. Σημείωσε ωστόσο ότι «η εφαρμογή κατώτατου μισθού, θα πρέπει να είναι απότοκο συμφωνίας όλων των εμπλεκομένων φορέων λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, των δυσκολιών και της αβεβαιότητας που επικρατεί».

Από την πλευρά των συντεχνιών τονίζεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να αλλοιώνει τις συλλογικές συμβάσεις και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται αξιοπρεπή ωράρια. Επίσης τονίζεται ότι το σημαντικότερο δεν είναι το ύψος του μισθού, αλλά η διασφάλιση ενός μηχανισμού υπολογισμού του, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις αναπροσαρμογές της ΑΤΑ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που προηγήθηκε γινόταν λόγος για τη μέθοδο ΕU – SILC, η οποία υπολογίζει τον κατώτατο μισθό στη βάση των μετρήσεων της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης στα κράτη μέλη.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πλαίσιο το οποίο είχε χαράξει ενώπιον όλων των κοινωνικών εταίρων η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στην ατζέντα της αυριανής σύσκεψης θα βρίσκεται και το θέμα της πληρωμένης γονικής άδειας ως υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εναρμονιστεί με σχετική οδηγία της EE.