Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου έχει χρονική διάρκεια η νέα τουρκική Navtex που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Τουρκία, για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου, έληγε στις 27 Οκτωβρίου.

Με τη νέα Navtex, η οποία ισχύει επίσης για τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, δεσμεύεται η περιοχή πιο δυτικά, κοντά στην Κάρπαθο.

Νωρίτερα και ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ ,είχε επιβεβαιώσει πως Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες των εθνικών επετείων των δύο χωρών -28 Οκτωβρίου για την Ελλάδα και 29 Οκτωβρίου για τη γειτονική χώρα- η Άγκυρα εξέδωσε νέες Navtex. Έτσι, ο Υδρογραφικός και Ωκεανογραφικός Σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX για ασκήσεις στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Οι δυο από αυτές βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων δίπλα στις ακτές της γειτονικής χώρας και αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο, στην περιοχή της Φοινίκης, ενώ η τρίτη βρίσκεται στις ακτές τις Αλεξανδρέττας.

Επίσκεψη Λαβρόφ αύριο στην Αθήνα

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Αθήνα, με στόχο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η έλευση του Ρώσου ΥΠΕΞ προετοιμάζει πιθανότατα και ένα ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα το 2021.

Ο κ. Λαβρόφ πραγματοποιεί τη Δευτέρα επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, τον ομόλογό του Ν. Δένδια, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα. Αντικείμενο των επαφών του κ. Λαβρόφ με τον κ. Δένδια στην Αθήνα, θα είναι και η υπογραφή κοινού μνημονίου για τη διοργάνωση «Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα» το 2021.