Στο έλεος των πυρκαγιών κινδυνεύουν να βρεθούν για άλλη μια φορά τα δάση της Κύπρου, καθώς λίγο πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στην ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με πτητικά μέσα.

Όπως πληροφορείται ο Σταθμός μας, παραμένουν επίσης σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την στελέχωση του Τμήματος Δασών, αλλά και τον στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα έχουν στη διάθεση τους πέντε πτητικά μέσα μέχρι τον επόμενο μήνα. Το Υπουργείο Γεωργίας διαθέτει δύο αεροπλάνα τύπου air tractor και thrush 550 τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία συντήρησης. Ένα πτητικό μέσο παραχωρείται από τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους, ενώ αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο περί τα μέσα Μαΐου δύο μισθωμένα αεροπλάνα τύπου Air-tractor από την Ισπανία.

Λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, δεν θα μπορέσουν να τεθούν στη διάθεση του Τμήματος Δασών τα δύο ελικόπτερα τύπου Kamov, κάτι που μετά από δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς οδήγησε σε απευθείας διαπραγμάτευση με εταιρεία του εξωτερικού.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου καταβάλλεται προσπάθεια για εξασφάλιση άλλων δύο αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών, ήδη μέσα στον Απρίλιο ξέσπασαν πυρκαγιές στις Κάτω Πλάτρες, στον Μονιάτη αλλά και στο Νικητάρι.

 

Προσωπικό και οχήματα

Εξίσου σημαντική με τα πτητικά μέσα, είναι και η ετοιμότητα του προσωπικού επιφυλακής για τις πυρκαγιές. Όπως ανέφεραν στο Σταθμό μας μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Δασικών Υπαλλήλων σε περίπτωση πυρκαγιάς σε μη εργάσιμες ώρες, ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη προσωπικού λόγω μέτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι δασικοί υπάλληλοι ζητούν ενίσχυση των τμημάτων δασοπυρόσβεσης με 27 θέσεις πρώτου διορισμού που καταργήθηκαν την περίοδο 2012-2015. Την κάλυψη βασικών αναγκών ενίσχυση με περισσότερο μόνιμο προσωπικό, πυροφύλακες και χειριστές οχημάτων, ζήτησε από πέρυσι το Υπουργείο Γεωργίας, με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τον στόλο οχημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Σταθμού μας από την συντεχνία των δασικών υπαλλήλων το 2016 υπήρχαν 40 πυροσβεστικά. Παρά το γεγονός ότι αγοράστηκαν 11 καινούρια σήμερα είναι διαθέσιμα 39 οχήματα καθώς πολλά αποσύρονται λόγω της παλαιότητας τους.