Η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε ότι διέκοψε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Πολωνία αφού και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για την παράδοση του καυσίμου.
Σε ανακοίνωση του ο ενεργειακός κολοσσός υπογραμμίζει ότι θα διατηρήσει «παγωμένες» τις προμήθειες έως ότου οι δύο χώρες συμφωνήσουν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώσουν σε ρούβλια σημειώνοντας ότι οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν έγκαιρά νγια τις νέες λεπτομέρειες πληρωμών.
Η Gazprom προειδοποίησε επίσης την Πολωνία και τη Βουλγαρία, που είναι και οι δύο χώρες διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο, ότι εάν χρησιμοποιήσουν αέριο που προορίζεται για άλλους προορισμούς, τότε η εταιρεία θα μειώσει τις ροές διαμετακόμισης.
Νωρίτερα, τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Βούλγαροι πάροχοι ενέργειας δήλωσαν ότι είχαν λάβει επίσημες ειδοποιήσεις από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό ότι οι παραδόσεις επρόκειτο να διακοπούν.
Σημειώνεται ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ενώ πρόκειται επίσης για την πρώτη διακοπή στην Ευρώπη από το 2006 και το 2009, όταν οι διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τις τιμές του φυσικού αερίου προκάλεσαν προβλήματα στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών.Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το φυσικό αέριο, ενώ σημείωσε ότι έχει συγκλεισθεί συνάντηση ομάδας συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικειμενικό στόχο τον καθορισμό μιας συντονισμένης απάντησης μετά το μπλόκο της Gazprom στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Ο κ φον ντε Ρλαιεν ανέφερε παράλληλα ότι συνεχίζεται η συνεργασία με διεθνείς εταίρους για να διασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας καθώς και με ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική κυβέρνηση μετά από το ρωσικό μπλόκο σε φυσικό αέριο στις δύο χώρες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συγκαλέσει σύσκεψη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και οι ευρύτερες επιπτώσεις της απόφασης της Μόσχας να κλείσει τη «στρόφιγγα» σε χώρες που δεν πληρώνουν με ρούβλια.
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 15:30, θα συμμετάσχει και η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.