Σήμερα η Κύπρος όσο και ευρύτερα ο ελλαδικός χώρος, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας, που δρουν έξω από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος καλώντας όλους σε ενότητα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Σωματείο της Ένωσης Νέων Αγίου Δομετίου για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940,  είπε ότι οι σημερινές συνθήκες μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε τη διπλωματική κινητοποίηση και τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού μας, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της χώρας μας ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας με τα κράτη και τους λαούς της περιοχής.

«Επιδιώκουμε την ειρηνική συνεργασία και διεκδικούμε για τον τόπο μας το αυτονόητο: τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και στις αρχές και αξίες, που διέπουν ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Πελεκάνος.

Ως εκ τούτου, είπε, «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιδιώκοντας μια βιώσιμη και λειτουργική συμφωνία, η οποία θα μας απαλλάσσει από ξένες κηδεμονίες, εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα κατοχής».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι σήμερα η Κύπρος όσο και ευρύτερα ο ελλαδικός χώρος, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας, που δρουν έξω από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας καθώς και τις συνεχείς απειλές για επικράτηση της βίας και της δύναμης, καταπατώντας τα δικαιώματα του ανθρώπου, ηθικές αρχές αλλά και τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

«Στην προσπάθεια αυτή, ας ανταποκριθούμε ενωμένοι, διατηρώντας  αναλλοίωτη την ιστορική μας μνήμη και την εθνική μας αξιοπρέπεια, έτσι όπως την κληρονομήσαμε από τους αγώνες των προγόνων μας, προκειμένου να επιτελέσουμε στο ακέραιο το καθήκον μας για ελευθερία και δικαίωση», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό θαύμα του 1940 είπε ότι είχε και η ιδιαίτερή μας πατρίδα τη δική της συνεισφορά. Είπε ότι  μόλις έγινε γνωστή η άρνηση της Ελλάδας να παραδώσει στη φασιστική Ιταλία γην και ύδωρ, οι Κύπριοι, αψηφώντας τις απαγορεύσεις που είχαν επιβάλει οι Βρετανοί αποικιοκράτες, ξεχύθηκαν στους δρόμους με τις γαλανόλευκες, ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο.

Είπε ότι κάπου 650 Κύπριοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τους στενούς και αδελφικούς δεσμούς, που διαχρονικά μας ενώνουν με τον Μητροπολιτικό Ελληνισμό.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην αναγνώριση του γεγονότος ότι η  αντίσταση του Ελληνικού λαού στον φασισμό και στον ναζισμό άλλαξε σημαντικά την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ