Σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, για την νέα πραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή ως μετάλλαξη της Μποτσουάνα, που έχει προκαλέσε παγκόσμιο πανικό.

Έπειτα από ολοήμερες συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε ότι η χώρα μας θα κλείσει τα σύνορά της με οκτώ αφρικανικές χώρες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 Β.1.1.529 που εντοπίστηκε αρχικά στη Μποτσουάνα και σήμανε συναγερμό λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων που φέρει και για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, από σήμερα, 26 Νοεμβρίου 2021, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει πως:

Απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των χωρών:

Νότια Αφρική,
Ναμίμπια,
Λεσότο,
Εσουατίνι,
Ζιμπάμπουε,
Μοζαμβίκη,
Μαλάουι
Μποτσουάνα
Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

Κυπρίων πολιτών και μελών της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας, και
υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν αποκλειστικά τη νόμιμη και μόνιμη κατοικία τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας,
Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις κατηγορίες (i) έως (iii) υποχρεούνται να συμμορφωθούν με όλους τους ακόλουθους όρους, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19:

προβαίνουν σε εργαστηριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους προς τη Δημοκρατία και παρουσιάζουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτουν τα ίδια τα πρόσωπα.
Νοείται ότι, πρόσωπα κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση,

μεταφέρονται σε ξενοδοχεία ή/και τουριστικά καταλύματα με τα οποία έχει συμβληθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού στα οποία παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 10 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους και η ημερομηνία άφιξής τους υπολογίζεται ως ημέρα «0»:
Νοείται ότι, το κόστος μεταφοράς και παραμονής των προσώπων στα εν λόγω καταλύματα το κόστος της οποίας καλύπτουν τα ίδια τα πρόσωπα,

υποβάλλονται τη 10η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους σε εργαστηριακή εξέταση, το κόστος της οποίας επωμίζεται η Δημοκρατία και όσα εκ των προσώπων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα αποδεσμεύονται από το καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνει σύνορα με οκτώ αφρικανικές χώρες η Κύπρος λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα

Δεν εντοπίστηκε στην Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, πως, τη δεδομένη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού στην Κύπρο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τη δυνατότητα αλληλούχισης και ανάλυσης δειγμάτων, καθώς αυτή, διενεργείται σε συνεργασία με εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο στην Κύπρο, και το Ερευνητικό εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Με βάση ενδελεχής γενετικές αναλύσεις των αλληλουχιών της περιόδου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου (μέχρι 11/11/21) στην Κύπρο, έχουν εντοπιστεί μόνο εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα, με πιο συχνό το ΑΥ.43 (περίπου 50%). Κανένα από τα στελέχη αυτά δεν φαίνεται να παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με το κλασικό στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2).

Το Υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και τα δεδομένα αναφορικά με τις νέες παραλλαγές και εφόσον κριθεί αναγκαίο, προχωρεί στις δέουσες ενέργειες.

«Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε»

Προηγουμένως, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας δήλωσε πως από τη στιγμή που ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, σήμανε συναγερμός και αποφασίστηκε ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στους κατοίκους χωρών στις οποίες εντοπίστηκε αυτή η μετάλλαξη.

Εξάλλου, στις χώρες όπως το Ισραήλ ή το Βέλγιο, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, οι ταξιδιώτες θα ελέγχονται με PCR τεστ.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη αυτή, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «είμαστε έτοιμοι εάν έχουμε αυτό το κρούσμα να το αντιμετωπίσουμε, όπως οι άλλες χώρες».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα άτομα τα οποία έφτασαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε πως «τον τελευταίο καιρό γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για μεταλλάξεις στη χώρα μας και δεν έχουμε ανιχνεύσει οποιοδήποτε κρούσμα αυτής της μετάλλαξης».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη αυτή, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «είμαστε έτοιμοι εάν έχουμε αυτό το κρούσμα να το αντιμετωπίσουμε, όπως οι άλλες χώρες».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πρωτόκολλο για αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην Κύπρο, απάντησε πως «υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας μία ομάδα που χειρίζεται τις μεταλλάξεις και μιλούμε συνέχεια μαζί τους».