Με στόχο να ετοιμαστούν οι τελικές εισηγήσεις για τα νέα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα συσκεφθούν αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Υγείας και η ομάδα των επιστημόνων.

Όπως πληροφορείται το Κανάλι 6, η τηλεδιάσκεψη έχει οριστεί για αύριο στις 10 και 30 το πρωί.

Γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης η οποία φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες, είναι τα μέτρα να είναι μακροπρόθεσμα και εάν είναι δυνατόν μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα προκύψει νέα έξαρση του ιού, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο στην Κύπρο. Πέραν τούτου, όπως πληροφορούμαστε οι αρμόδιοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό, τα κρούσματα θα παραμείνουν σε διαχειρίσιμη κατάσταση, ενώ θα αποφευχθεί και το φαινόμενο σύγχυσης που παρατηρείται στο κοινό, κάθε φορά που ανακοινώνονται νέα μέτρα.

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει αποστείλει επιστολή προς τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, με τις αρχικές εισηγήσεις του οι οποίες θα συζητηθούν αύριο.

Οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν μέτρα τα οποία θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021 και προβλέπουν:

• Επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά συνάθροιση στα σπίτια στα 50 άτομα σε όλη την Κύπρο.

• Επιβολή ωραρίου μέχρι τη μία τα ξημερώματα για τους χώρους εστίασης.

• Επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης λειτουργίας των κλαμπς, των φεστιβάλ και των πανηγυριών, ενώ σκέψεις γίνονται και για τις συναυλίες.

• Για γάμους και βαφτίσεις προτείνονται τα 350 άτομα ως ανώτατος αριθμός παρευρισκόμενων.

• Υποχρεωτική αναμένεται ότι θα παραμείνει η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων ως έχει σε κλειστούς χώρους.

Τα νέα μέτρα αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθούν, θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει στο Τρόοδος.

Πως θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία;

Στο Υπουργείο Παιδείας έγινε προσπάθεια να συσταθεί μια συμβουλευτική επιτροπή για τη νέα σχολική χρονιά η οποία θα αποτελείται από επιδημιολόγους αλλά και ειδικούς στα ζητήματα της τηλεκπαίδευσης.

Το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται ότι είναι η εισήγηση για επιστροφή όλων των μαθητών των δημοτικών σχολείων από τις 7 Σεπτεμβρίου. Σε ότι αφορά τους μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου φαίνεται ότι προκρίνεται η φοίτηση τους σε δύο ομάδες. Η μία θα παρακολουθεί με φυσική παρουσία τα μαθήματα και η δεύτερη από το σπίτι μέσω διαδικτύου.

Όπως όλα δείχνουν, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Μέση Εκπαίδευση θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο στις αίθουσες διδασκαλίας φορώντας μάσκες.

Αποφάσεις για τα σχολεία θα προκύψουν περί τα τέλη Αυγούστου.

Δημήτρης Στρατής