Πάνω από 10 χιλ. στρέμματα έγιναν στάχτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τ/κ πλευράς, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το δάσος της κατεχόμενης Καντάρας και μαίνεται ανεξέλεγκτη για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Όπως αναφέρει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, η φωτιά απειλεί το Λευκόνοικο και την Ακανθού.

Εκκενώθηκαν ήδη τα χωριά Φλαμούδι και Άρδανα, ενώ σε κίνδυνο παραμένουν τα χωριά Μάνδρες και Άγιος Ανδρόνικος.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία του κατεχόμενου Δαυλού.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει το γεγονός ότι η φωτιά μαίνεται σε δύσβατη περιοχή.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται τώρα στη βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου, δηλαδή στην πλαγιά του βουνού προς την Κερύνεια. Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του Τμήματος η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς ξεπερνά τα 20 χιλ. τετραγωνικά μέτρα.

Σημείωσε ότι η κατεύθυνση και η ένταση του ανέμου σήμερα είναι υποβοηθητική και δεν αναμένεται συνδράμει στην γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς.

Ο κύριος Αλεξάνδρου επισήμανε πως σήμερα η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι κάπως καλύτερη και δεν αποκλείεται να ελεγχθεί. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνη.

Καθοριστική για την έκβαση της πυρκαγιάς θεωρείται η βοήθεια από τα πτητικά μέσα.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών, δύο ελικόπτερα από την Τουρκία, από την οποία αναμένεται φτάσουν και άλλα δύο αεροπλάνα.

Από χθες στην περιοχή επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μετά το κάλεσμα της Τ/κ πλευράς για βοήθεια, δήλωσε έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς.

Επιχειρούν επίσης δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων, ενώ έχουν φτάσει στην Κύπρο και δύο αεροσκάφη από το Ισραήλ τα οποία άρχισαν ρίψεις νερού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως η Δημοκρατία είναι έτοιμη να στείλει και επίγειες δυνάμεις, εάν της ζητηθεί.

Όπως δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο επί τους εδάφους εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης του ψευδοκράτους όπως η λεγόμενη πυροσβεστική, συνδράμουν και μονάδες του τουρκικού στρατού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα έγιναν χθες, δύο συλλήψεις προσώπων που φέρονται να σχετίζονται με την μεγάλη πυρκαγιά.