Αρκετά είναι τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο Παιδείας δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το πρώτο είναι η ετοιμασία από τους αρμόδιους των Υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των σχολείων με προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, τα οποία αναμένεται να σταλούν στις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων και στους γονείς.

Ένα δεύτερο θέμα, είναι η προκήρυξη προσφορών για αγορά περίπου 20 χιλιάδων μονών θρανίων και η επέκταση υφιστάμενων θρανίων με ξύλο, ώστε να μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις μεταξύ των παιδιών.

Για το ζήτημα των θρανίων και γενικά για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει οριστεί στις 14:00 μετά το μεσημέρι σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, μεταξύ των εκπροσώπων των σχολικών εφοριών.  Σύμφωνα με πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής σχολικών εφορειών, Ντίνο Έλληνα, αναμένεται ότι παραγγελθούν ανά επαρχία τα θρανία, ενώ θα εξεταστεί και το θέμα της διαμόρφωσης των αιθουσών διδασκαλίας. Υπάρχει όπως είπε η διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή και αντισηπτικά. Ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι είναι ευθύνη των γονέων η προμήθεια των παιδιών με μάσκες.

Το ζήτημα της χρήσης μάσκας είναι το τρίτο μεγάλο θέμα. Έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες εκφράζουν οι οργανωμένοι γονείς δημοτικής, σημειώνοντας ότι τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο μέτρο της χρήσης μάσκας.

Στις επτά σήμερα το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης θα συνεδριάσει και αναμένεται ότι θα ζητήσει άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας.

Οι οργανωμένοι γονείς δημοτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο τους Σωτήρη Χριστοφή αναμένεται ότι θα έχουν την Τετάρτη συνάντηση με την οργάνωση των δασκάλων ΠΟΕΔ, για συντονισμό των ενεργειών τους.

Οι οργανωμένοι γονείς δημοτικής επικαλούνται τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες αναφέρουν ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική για παιδιά άνω των δώδεκα ετών, καθώς και παραδείγματα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Ένα τέταρτο ζήτημα που συζητείται είναι η ετοιμασία ενός σχεδίου Β΄ από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει το σύστημα τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση που προκύψει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Δημήτρης Στρατής