Από τις 4 Σεπτεμβρίου 2023 τίθεται σε λειτουργία λεωφορειολωρίδα μήκους 1,8χιλ στον αυτοκινητόδρομο Α1, από τον κυκλοφοριακό κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Στροβόλου, με κατεύθυνση βόρεια, μέχρι τη φωτοελεγχόμενη συμβολή Λεωφόρων Λεμεσού και Αθαλάσσης (Φώτα Καλησπέρα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην εν λόγω συμβολή θα γίνει ειδική διαμόρφωση για παραχώρηση προτεραιότητας στο λεωφορείο, ώστε αυτό να παρακάμπτει τις ουρές οχημάτων.

Σημειώνεται ότι «η κυκλοφοριακή ροή στο τμήμα αυτό δεν επηρεάζεται αρνητικά».

Για το σκοπό της δημιουργίας της λεωφορειολωρίδας στην είσοδο της Λευκωσίας, το Υπουργείο Μεταφορών, αναφέρει ότι αυτή «θα προσφέρει την απρόσκοπτη διέλευση λεωφορείων με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, στο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου όπου παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τις ώρες μεταξύ 07:00-09:00».

Επίσης, «η λειτουργία της επιφέρει άμεση βελτίωση στην υπηρεσία των δημόσιων επιβατικών Μεταφορών ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου κατά 20 λεπτά σε όλες τις διαδρομές δημόσιων μεταφορών που διέρχονται από το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά και των ιδιωτικών λεωφορείων.

Συγκεκριμένα, η νέα λεωφορειολωρίδα που διέρχεται μέσα από τον κυκλικό κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Στροβόλου θα συνδέεται με την υφιστάμενη λεωφορειολωρίδα στη Λεωφόρο Καλαμών και θα εξυπηρετεί τον Σταθμό Λεωφορείων του Γενικού Νοσοκομείου, τον πιο πολυσύχναστο Σταθμό Λεωφορείων της Λευκωσίας και σημαντικό σημείο εξυπηρέτησης και μετεπιβίβασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ