Αστυνομεύεται η περιοχή της Χλώρακας για αποτροπή περαιτέρω επεισοδίων, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως από χτες έχει καταρτιστεί ειδικό σχέδιο δράσης, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, για να αστυνομεύεται η Χλώρακα και η ευρύτερη περιοχή.

Μίλησε για αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας και αντιοχλαγωγικών ομάδων επί 24ώρου βάσεως για αποτροπή οποιονδήποτε περαιτέρω επεισοδίων. Ανάλογα με τις εξελίξεις, πρόσθεσε, θα ενισχύεται η αστυνόμευση στην περιοχή.

Ερωτηθείς για την χθεσινή σύσκεψη που έγινε στη Χλώρακα, υπό την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου και τον Αρχηγό της Αστυνομίας Στυλιανό Παπαθεοδώρου, ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως σε αυτή συμμετείχε και αντιπροσωπεία Σύρων, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης, «όπως και έγινε».

Στην συνέχεια, ωστόσο, είπε ότι «αριθμός Ελληνοκυπρίων συγκεντρώθηκε σε άλλο σημείο της Χλώρακας και ακολούθως συγκεντρώθηκαν και πρόσωπα καταγωγής από την Συρία», προσθέτοντας πως «ξεκίνησαν και οι δύο ομάδες να οχλαγωγούν και η Αστυνομία επενέβη δυναμικά».

Σημαντικό, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου, είναι ότι έγινε κατορθωτό να μην έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Στην συνέχεια, πρόσθεσε, οι δύο αυτές ομάδες διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες ενώ όταν ξεκίνησαν να επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, φορώντας κουκούλες και κάνοντας χρήση επιθετικών οργάνων, χρησιμοποιήθηκαν χημικά μέσα και το αντιδιαδηλωτικό όχημα της Αστυνομίας «Αίαντας».

Διευκρίνισε ότι οι δύο ομάδες δεν ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους ενώ ακολούθως η Αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις 21 προσώπων και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Ανδρέου δήλωσε πως οι οχλαγωγούντες προκάλεσαν ζημιές σε διάφορες περιουσίες, βάζοντας φωτιά σε έναν φράκτη Οίκου Ευγηρίας και σε κάδο απορριμμάτων, με τις εστίες να αντιμετωπίζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είπε επίσης πως σημειώθηκε εμπρησμός στην Έμπα.

Ο κ. Ανδρέου είπε πως είναι σημαντικό ότι δεν έχουν καταγραφεί οποιοιδήποτε τραυματισμοί πολιτών, εκτός ενός μικρού τραυματισμού στο χέρι μέλους της Αστυνομίας από μολότοφ που ρίφθηκε εναντίον του. Ο κ. Χρίστου έστειλε το μήνυμα ότι «η Αστυνομία θα βρίσκεται στην περιοχή της Χλώρακας για αποτροπή οποιονδήποτε επεισοδίων» και κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει τέτοιου είδους συμπεριφορές, λέγοντας πως κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης αναφέρθηκε στην χτεσινή συνάντηση που είχε με την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας λέγοντας πως έλαβε διαβεβαίωση ότι η Χλώρακα θα έχει για το επόμενο διάστημα αυξημένη αστυνόμευση, για να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα και με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα είπε ότι θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι στους δρόμους για αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Ανέφερε τέλος πως οι διαδικασίες εκκένωσης και φύλαξης του συγκροτήματος διαμερισμάτων «Άγιος Νικόλαος» θα προχωρήσουν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί από την Αρχή.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου αναφέρθηκε στο ιστορικό του συγκροτήματος διαμερισμάτων «Άγιος Νικόλαος» όπου διέμεναν αλλοδαποί κάτοικοι της περιοχής, μέχρι την απομάκρυνσή τους.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το απαγορευτικό διάταγμα χρήσης του συγκεκριμένου συγκροτήματος, είπε η Έπαρχος Πάφου, η Αστυνομία έπρεπε να απομακρύνει τους διαμένοντες από το συγκρότημα, κάτι που όπως ανέφερε, απαιτούσε πολιτική απόφαση. Ακόμη, είπε, πρέπει να εξευρεθεί τόπος διαμονής για τους ενοίκους, ώστε να μην γίνει μετατόπιση του προβλήματος.

Το διάταγμα για το συγκρότημα των 207 διαμερίσματα εκδόθηκε το 2021, σημειώνοντας ότι είναι ακατάλληλη η οικοδομή για κατοίκηση καθώς δεν υπήρχε νερό και ρεύμα.

Η εταιρεία που διαχειριζόταν τα διαμερίσματα προσέβαλε το διάταγμα της Επαρχιακής Διοίκησης στο Δικαστήριο, ενώ τον Μάρτιο του 2023 εκδόθηκε απόφαση Δικαστηρίου υπέρ της Επάρχου.

Πηγή: ΚΥΠΕ