Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 25 ετών στον Ηλία Χάρπα, ηλικίας 24 ετών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» στην ανθρωποκτονία της αδελφής του Μαρίας, στις 5 Μαϊου 2020 στο χωριό Κλαυδιά της επαρχίας Λάρνακας, στην κλοπή οκτώ φυσιγγίων ιδιοκτησίας της Εθνικής Φρουράς, ενώ κατόπιν δικής του παραδοχής κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της κακόβουλης βλάβης, δηλαδή της αποκοπής με μαχαίρι των μπροστινών φρένων του αυτοκινήτου της.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο νεαρός κρατούσε και καθάριζε το στρατιωτικό του τυφέκιο G3 της Εθνικής Φρουράς, το οποίο είχε στην κατοχή του, όταν αυτό εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα μια σφαίρα να πλήξει την αδελφή του, ηλικίας 21 ετών,  στο κεφάλι, αφήνοντάς την νεκρή, την ώρα που στο πατρικό τους σπίτι βρισκόταν και η μητέρα τους.
 
Ο 24χρονος νεαρός αρνήθηκε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της κλοπής σφαιρών της Εθνικής Φρουράς, ωστόσο παραδέχθηκε την κατηγορία για δολιοφθορά στο αυτοκίνητο της αδελφής του, κάτι για το οποίο επικαλέστηκε προσωπικές διαφορές με το θύμα, ομολογώντας ότι έκοψε τα φρένα του αυτοκινήτου της 21χρονης.
 
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι σχέσεις μεταξύ του κατηγορουμένου και της αδερφής του δεν ήταν καλές και ο κατηγορούμενος δεν έτρεφε τα καλύτερα αισθήματα για αυτήν» και πως «η απώλεια  του θύματος αποτελεί μαρτύριο για την οικογένεια της».

Προστίθεται πως «το ύψος της προβλεπόμενης ποινής προδιαγράφει και την σοβαρότητα που θέλησε ο νομοθέτης να προσδώσει στο κάθε συγκεκριμένο έγκλημα».
 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, προστίθεται στην απόφαση του Σώματος, «δεν μπορούμε να μην τονίσουμε και να αναδείξουμε την επιμονή του κατηγορουμένου να χτυπά το κοντάκι του τυφεκίου στο πάτωμα και να οπλίσει και να επιφέρει πλήρη σφήνωση, να τοποθετήσει φυσίγγιο στην θαλάμη του τυφεκίου, προκειμένου να σημαδέψει και να πυροβολήσει την αδερφή του ως μία ψυχρή εκτέλεσή της, να θέσει τέρμα στη ζωή της, όταν το θύμα, στο άνθος της ηλικίας της, αμέριμνη δεχόταν γεμάτη χαρά τις ευχές για χρόνια πολλά για τα γενέθλιά της και πλημμυρισμένη από ευτυχία που θα έφερνε στον κόσμο μια νέα ζωή σε λίγους μήνες, εκπληρώνοντας την επιθυμία της, όπως κάθε γυναίκα, να γεννήσει και στη συνέχεια να αγκαλιάσει το παιδί της μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, με τον οποίο το απόγευμα εκείνης της μέρας θα ζούσαν μαζί στην οικία του, κάνοντας όνειρα για το νέο ξεκίνημα, ανυποψίαστη για το τι της ετοιμάζει ο κατηγορούμενος, ο οποίος της έκοψε το νήμα της ζωής και τα πάντα χάθηκαν γι’ αυτήν».
 
Σημειώνεται ακόμα ότι «το θύμα δεν είχε καμιά ευκαιρία να αντιδράσει για να προστατεύσει τη ζωή της, αφού ο κατηγορούμενος με τον τρόπο που ενήργησε και με το μέσον που χρησιμοποίησε, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίληψης από το θύμα τι της επεφύλασσε, ο οποίος ψυχρά προέβη στην εκτέλεσή της. Πρόκειται για ένα αδιανόητο έγκλημα αφού ο αδερφός της, ο κατηγορούμενος και μεγαλύτερος σε ηλικία, από φυσικός προστάτης της κατέληξε εκτελεστής της».
 
Δεν γνωρίζουμε, συνεχίζει στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο, «το κίνητρο του κατηγορούμενου, αφού αυτό παρέμεινε άγνωστο στο Δικαστήριο, όμως σίγουρα αν υπάρχει, όποιο και να ήταν αυτό, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει σε οποιοδήποτε βαθμό αυτή την εγκληματική πράξη. Σημειώνουμε ότι ο κατηγορούμενος παραμένει αμετανόητος μέχρι το τέλος, όχι μόνο της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά ακόμα και κατά την επιμέτρηση της ποινής».
 
Για τον κατηγορούμενο, το Δικαστήριο ανέφερε πως πρόκειται για άτομο με συναισθηματική ψυχρότητα, με φυσιολογικό επίπεδο νοημοσύνης, δεν διαθέτει ακίνητη ή κινητή περιουσία, δεν έχει αποταμιεύσεις ή χρέη, ενώ δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
 
Στην επιμέτρηση της ποινής το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη το άγχος, την αγωνία, τις τύψεις που λογικά θα πρέπει να βαραίνουν τον κατηγορούμενο από την ηθελημένη επιφορά του θανάτου της αδερφής του, όσο και αν είναι συναισθηματικά ψυχρός, ότι βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικος πέραν των 14 μηνών, ένεκα του χαρακτήρα του δεν έκανε φιλίες, το νεαρό της ηλικίας του και το λευκό ποινικό του μητρώο.
 
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 25 ετών στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ποινή φυλάκισης δύο ετών στην κατηγορία της κλοπής 8 φυσιγγίων ιδιοκτησίας της Εθνικής Φρουράς και ποινή φυλάκισης ενός έτους στην κατηγορία της κακόβουλης βλάβης. Οι ποινές συντρέχουν.