Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώθηκε κατάλογος Κυπρίων υπηκόων, οι οποίοι κατηγορούνται για συνεργασία με Ρώσους ολιγάρχες και παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σημαίνουσα θέση στον κατάλογο έχει ο Κύπριος υπήκοος, Δημήτρης Σεργίδης, ο οποίος, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, είναι στενός συνεργάτης του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου, Αλισέρ Ουσμάνοφ και μέλος ή ιδιοκτήτης πολλών εταιριών του, κάποιες από τις οποίες έχουν έδρα την Κύπρο.

Κυρώσεις από το Λονδίνο κατά Κυπρίων συνεργατών των Αμπράμοβιτς και Ουσμάνοφ

Στη λίστα κυρώσεων της βρετανικής Κυβέρνησης τοποθετούνται δύο Κύπριοι λόγω επαγγελματικής σύνδεσης με τους Ρώσους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ, οι οποίοι επίσης τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων λόγω της σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι κυρώσεις αφορούν τους Δημήτρη Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Βασιλειάδη.

Ο κ. Ιωαννίδης είναι επαγγελματίας πάροχος οικονομικών υπηρεσιών. Θεωρείται από το Λονδίνο ως υπεύθυνος για τη δημιουργία των «θολών υπεράκτιων δομών» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών, ώστε να μην καλυφθούν από τις κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και η έπαυλη αξίας 90 εκ. λιρών στο δυτικό Λονδίνο.

Ο δικηγόρος κ. Βασιλειάδης θεωρείται ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από αυτό το δίκτυο ο Αζερο-ρώσος επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αποκρύψει την ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής έπαυλης του 16ου αιώνα Sutton Place, η οποία πλέον εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρείες ιδιοκτησίας του Βασιλειάδη.

Συνολικά η Βρετανία έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 18 δισεκατομμυρίων λιρών που ανήκουν σε Ρώσους και άλλους επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Πούτιν.

Αναφορικά με τις νέες κυρώσεις, που εκτός από τους δύο Κύπριους αφορούν και μια σειρά εταιρειών του οικονομικού «δικτύου» του Ουσμάνοφ στη Βρετανία αλλά και συγγενικά πρόσωπα Ρώσων αξιωματούχων, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε: «Σφίγγουμε τον κλοιό γύρω από τη ρωσική ελίτ και όσους προσπαθούν να τους βοηθήσουν να κρύψουν τα χρήματά τους υπέρ του πολέμου. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν».

Πηγή: ΡΙΚ/ ΚΥΠΕ