Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν ανάμεσα στα θέματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί, όπου είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Η Πρόεδρος της Ελλάδας είπε ότι συζήτησαν για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στην Πρόεδρο της Ελλάδας, πέραν από την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδος και του ελληνικού λαού, “τη βούληση και αποφασιστικότητα μου να συνεχίσω εργαζόμενος αόκνως προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου”.

Δηλώσεις στα ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Ελλάδας είπε ότι “θεωρώ την πρώτη εκτός Ελλάδος επίσκεψη σας στην Κύπρο ως απτή επιβεβαίωση των ιστορικών και άρρηκτων δεσμών μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας”.

Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είχαν την ευκαιρία να συνεκτιμήσουν πρώτον, τη διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο σαν αποτέλεσμα των προκλήσεων και μιας σειράς εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, δεύτερον την ανάγκη επικράτησης της διεθνούς νομιμότητας στη βάση των Άρθρων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες που δεν είναι άλλες από έναν καλής πίστεως διάλογο ή προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τρίτον, ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και η διασάλευση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή δεν είναι μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η ίδια η Ευρώπη αφού τα σύνορα των δύο χωρών είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ως τέταρτο σημείο είπε ότι αξιολόγησαν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα μέσα από τις τριμερείς πολυμερείς συνεργασίες του συνόλου των γειτονικών κρατών, “πλην, δυστυχώς, της Τουρκίας, όχι εξ υπαιτιότητας των χωρών μας,
πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και αποδεικνύουν πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής. Πέμπτον, η συνέχιση της κατοχής μέρους του εδάφους ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. και οι προθέσεις της Τουρκίας για εκτροχιασμό της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού όχι μόνο προκαλούν ανησυχία, αλλά και επιβάλλουν την ενεργότερη εμπλοκή τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της ΕΕ”.

Μεταξύ των άλλων, είπε, συζήτησαν και τις απειλές εποικισμού της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αλλά και δυστυχώς η έλλειψη προόδου όσον αφορά την ανεύρεση της τύχης Ελλαδιτών και Κυπρίων αγνοουμένων.

“Η απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση είναι η κοινή μας πεποίθηση πως θα πρέπει να τερματιστεί στη βάση των Ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίσαμε την προσφάτως εκφρασθείσα βούληση του ΓΓ των ΗΕ για εκδήλωση μιας νέας πρωτοβουλίας στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο”, τόνισε ο Πρόεδρος.

Τέλος, είπε ότι μας απασχόλησε και το ανησυχητικό φαινόμενο των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, που μεθοδευμένα διοχετεύονται από την Τουρκία.

“Στην περίπτωση της Κύπρου, οι ανησυχίες εντείνονται από τις εκ προθέσεως προσπάθειες αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας είτε με τη ροή εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές είτε με την προώθηση αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι ήδη το ποσοστό των εν λόγω αιτητών ανέρχεται στο 3.8% του πληθυσμού που διαβιεί στις ελεύθερες περιοχές.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει “στη φίλη Πρόεδρο”, πέραν από την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδος και του ελληνικού λαού, “την βούληση και αποφασιστικότητα μου να συνεχίσω εργαζόμενος αόκνως προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου. Μια λύση που όπως έχω ήδη αναφέρει, θα πρέπει να είναι λειτουργική προκειμένου να είναι βιώσιμη, βασισμένη στα Ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, χωρίς την παρουσία Τουρκικού στρατού ή του αναχρονιστικού θεσμού των λεγόμενων εγγυήσεων”.

Κοινή εξάλλου, είπε, είναι επίσης η διαπίστωση πως σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται την κυριαρχία και εθνική τους αξιοπρέπεια και πορεύονται με αποφασιστικότητα με αποκλειστικό στόχο τον άμεσο τερματισμό κάθε έκνομης ενέργειας από οπουδήποτε και εάν προέρχεται.

“Καλωσορίζοντας σας και πάλι στην Κύπρο, θα ήθελα, για ακόμη μία φορά, να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβερνήσεως και του ιδίου προσωπικά, προς το πρόσωπο σας, την ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό για την πραγματικά αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση. Καλωσορίσατε”, κατέληξε ο Πρόεδρος.

Η Πρόεδρος της Ελλάδας στις δικές της δηλώσεις είπε ότι “είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρίσκομαι στη Μεγαλόνησο. Ταξίδι που δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω αμέσως μετά την εκλογή μου, τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της πανδημίας.
Η επίσκεψή μου αυτή είναι ενδεικτική της κορυφαίας θέσης που καταλαμβάνει το Κυπριακό στην εθνική μας πολιτική, αλλά και η Κύπρος στην καρδιά μου”.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας.

“Η παρουσία μου εδώ καταδεικνύει, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ένα αρραγές και ενιαίο διπλωματικό μέτωπο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο”, τόνισε.

Είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ίδια την Ε.Ε. Επίσης, είπε ότι συζήτησαν για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ένωσης, ώστε να παύσει η συμπεριφορά αυτή, που συνεχίζεται ακόμη και τώρα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημερινή συνάντηση, είπε, λαμβάνει χώρα λίγο πριν από το σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Σημείωσε ότι η αποχώρηση του Oruç Reıs είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση, σημειώνοντας ότι μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια.

Είπε ότι συζήτησαν ακόμη για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.

Είπε ότι συζήτησαν και για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των ΗΕ, ενώ για το θέμα των αγνοουμένων είπε ότι είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά μας και ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων πρέπει να μάθουν την τύχη των δικών τους.

Για το μεταναστευτικό τόνισε την ανάγκη το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό να αναφέρεται σε μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και να προβλέπει μια αναλογική συμμετοχή και επιβάρυνση των κρατών μελών.

Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κλήθηκαν να σηκώσουν πολύ μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τους αναλογούσε και ότι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.

Ακόμη, είπε ότι στη συνάντηση αναφέρθηκαν και σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, για τα οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. “Οι σχετικές πρωτοβουλίες, με τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν ως γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή”.

“Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μόρια” κατέληξε.

Παρασημοφόρηση

Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε την κ. Σακελλαροπούλου με τον Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, λέγοντας ότι με την ανωτάτη αυτή διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζεται η βαθιά ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη διαχρονική συμπαράσταση και αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με γνώμονα την επανένωση της Κύπρου. “Αγώνες που ταυτίζονται πλήρως με τις αρχές και αξίες που υπηρετήσατε κατά την μακράν και ευδόκιμη υπηρεσία σας στις ανώτατες βαθμίδες της ελληνικής δικαιοσύνης”.

Σε μια εποχή, είπε, όπου οι χώρες μας καλούνται να διαχειριστούν νέες προκλήσεις, να αποτρέψουν απειλές και να αποκρούσουν κινδύνους, είμαι απολύτως βέβαιος ότι εκλαμβάνετε την τιμή αυτή ως ελάχιστη ένδειξη της οφειλόμενης προς το πρόσωπό σας και την Ελλάδα ευγνωμοσύνης, που το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και ο λαός της Κύπρου τρέφει διαχρονικά για την Ελλάδα.

Στην αντιφώνησή της, η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε για την ύψιστη τιμή και είπε ότι «στο πρόσωπό μου τιμάτε την Ελλάδα αλλά και τις αδελφικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες».

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι βαθιά στην καρδιά μας, η Ελλάδα στέκεται πάντοτε συμπαραστάτης και στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων.