Μυστήριο πλανάται πάνω από την πρωτεύουσα ως προς τη δυσοσμία που έγινε αισθητή από την Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε διάφορες περιοχές της ευρύτερης Λευκωσίας, για την οποία αρκετοί πολίτες παραπονέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Κανάλι 6 επικοινώνησε για το θέμα με αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι το όλο ζήτημα διερευνάται από το πρωί.

Τα κυριότερα σενάρια που εξετάζονται, όπως μας αναφέρθηκε, είναι η δυσοσμία να προέρχεται είτε από αστικά λύματα, είτε από κτηνοτροφικά απόβλητα.

Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο οι οσμές να προέρχονται από τα κατεχόμενα και γι’ αυτόν τον σκοπό άρχισαν επαφές του Τμήματος Περιβάλλοντος με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για διάφορες πιθανές πηγές της δυσοσμίας με πιο πιθανή τα μεγάλα χοιροστάσια και τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή του Οβγκού ποταμού παρά το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Όπως πληροφορούμαστε, έχουν δημιουργηθεί κάποιες νέες δεξαμενές για τα λύματα των χοιροστασίων, στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς. Οι δεξαμενές βρίσκονται πιο κοντά στις αστικές περιοχές της Λευκωσίας, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει, ότι όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, μεταφέρεται και η οσμή από τα χοιρολύματα.

Ένα άλλο, απομακρυσμένο σενάριο είναι οι οσμές να προέρχονται από βλάβη σε αγωγό του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας στις περιοχές Στροβόλου και Λακατάμιας.

Ένα ακόμη σενάριο, που δεν φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνεται, είναι η δυσοσμία να οφειλόταν στις πυρκαγιές που προκλήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο πλησίον του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας, επειδή φαίνεται να κατέκαψαν και υπολείμματα ζώων.

Οι Οικολόγοι στην ανακοίνωσή τους καλούν τους αρμόδιους να βρουν την πηγή της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί κάθε βράδυ τους κατοίκους Λευκωσίας από τα δυτικά μέχρι τα ανατολικά προάστια.

Δημήτρης Στρατής