Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού έχει σημειωθεί μεταξύ των μελών πληρώματος του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, της νέας ναυαρχίδας του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και των πλοίων που το συνοδεύουν σε μία παγκόσμια περιοδεία.

Πάνω από 100 μέλη πληρώματος του αεροπλανοφόρου και αρκετά άλλα σε κάποια από τα τέσσερα συνοδευτικά πλοία, έχουν διαγνωστεί θετικά στον ιό.

Συνολικά, υπάρχουν 3.700 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού στον στολίσκο που πραγματοποιεί από τον περασμένο μήνα και για ακόμα τρεις εβδομάδες αποστολή σε περιοχές όπως η Μεσόγειος και θα καταλήξει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχοντας επισκεφθεί περίπου 40 χώρες. Αυτή τη στιγμή, τα πλοία βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό.

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στις 4 Ιουλίου και σύμφωνα με τη Sun, που αποκάλυψε το γεγονός, προέκυψαν μετά την αποβίβαση του πληρώματος στη Λεμεσό.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τροποποίηση των σχεδίων για την πολυδιαφημισμένη αποστολή του αεροπλανοφόρου, αλλά σημείωσε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο κυβερνήτης του HMS Queen Elizabeth.

Ο κ. Γουάλας τόνισε ότι όλο το πλήρωμα είναι πλήρως εμβολιασμένο και παρά τα κρούσματα δεν υπάρχει κάποιος με σοβαρά συμπτώματα.

Είναι η δεύτερη φορά εντός λίγων ημερών που το αεροπλανοφόρο και η συνοδεία του απασχολούν τον βρετανικό Τύπο. Την περασμένη εβδομάδα η Daily Telegraph είχε αναφέρει πως το HMS Queen Elizabeth αντιλήφθηκε πως παρακολουθείτο από ρωσικά υποβρύχια σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.

Από το αεροπλανοφόρο απογειώθηκαν δύο ελικόπτερα τύπου Merlin Mk2 για τον εντοπισμό των υποβρυχίων.