Το ράγκμπι στην Κύπρο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει βήματα να διαδοθεί και να αναπτυχθεί το άθλημα, τόσο σε ομαδικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Για την ιστορία η Εθνική μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία της παγκόσμιας ομοσπονδίας ράγκμπι, ενώ κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο σερί νικών σε διεθνές επίπεδο με 24 συνεχόμενες νίκες.

Ένας από τους αθλητές που αντιπροσώπευσαν την εθνική ομάδα της Κύπρου στο ράγκμπι τα τελευταία χρόνια είναι ο Κρις Δικομήδης. Πρόκειται για 34χρονο συμπατριώτη μας που είναι μεγαλωμένος στην Ουαλία και έχει αγωνιστεί σε μια από τις κορυφαίες ομάδες εκεί, την Cardiff Blues, με την οποία μάλιστα μετρά και ευρωπαϊκές συμμετοχές.

Το Κανάλι 6 εντόπισε τον Κρις, ο οποίος μας μίλησε μεταξύ άλλων για την καριέρα του και για το πως προέκυψε η κλήση του στην εθνική μας ομάδα. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην σχολιάσει την πρωτόγνωρη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην υφήλιο.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το ράγκμπι;

Κ. Δικομήδης: Ξεκίνησα να παίζω ράγκμπι όταν ήμουν πέντε ετών. Οι γονείς μου με πήραν στην τοπική ομάδα καθώς έπαιζα στο σπίτι και ήμουν λιγάκι απειλή! Αγαπώ τα πάντα γύρω από το ράγκμπι.

Πέρασες σχεδόν όλη σου την καριέρα στην Pontypridd, ενώ αγωνίστηκες και στην Cardiff Blues.

Κ. Δικομήδης: Το να παίζω για την Pontypridd σημαίνει τα πάντα για μένα. Είμαι εκεί από τα 18 μου και απόλαυσα κάθε σεζόν παίζοντας για την Pontypridd. Ήμουν αρκετά τυχερός να γίνω επαγγελματίας παίκτης με τους Blues για τρία χρόνια. Έμαθα αρκετά εκεί, τόσο από ποδοσφαιριστές όσο και από προπονητές.

Τι έχεις να πεις για την εμπειρία σου με την Εθνική Κύπρου;

K. Δικομήδης: Αγωνιζόμουν στην Pontypridd τότε, όταν η Κύπρος μου ζήτησε να αγωνιστώ για αυτήν. Φυσικά πήρα αμέσως την ευκαιρία και μπορώ να πω ότι η Εθνική Κύπρου ήταν μια νέα εμπειρία για μένα. Προφανώς δεν έχω αγωνιστεί όσο θα ήθελα για την Κύπρο, αλλά στα παιχνίδια που έπαιξα πραγματικά το απόλαυσα. Το να παίζω ράγκμπι με ήλιο ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ, ενώ και τα παιδιά στην ομάδα είναι υπέροχα. Επίσης, οι προπονητές τώρα στην εθνική ομάδα της Κύπρου είναι καλοί άνθρωποι και θέλουν να πετύχουν με την Κύπρο. Το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν κάτι που δεν περιμέναμε και τώρα είναι εκεί για κάποια άλλη χώρα να το σπάσει.

Με τί ασχολείσαι τη δεδομένη στιγμή;

Κ. Δικομήδης: Αγωνίζομαι ακόμη στην Pontypridd και σχεδιάζω να συνεχίσω να αγωνίζομαι και με την Κύπρο. Πρόσφατα αποθεραπεύτηκα από εγχείρηση στον ώμο και είμαι έτοιμος να επανέλθω. Επίσης παραθέτω συνεδρίες ράγκμπι στα σχολεία (WRU Hub Officer) ενώ είμαι και προπονητής στην ομάδα κάτω των 15 ετών του Bridgend Schools, η οποία συμμετείχε στο Dewar Shield. Πρόκειται για κάτι που επίσης αγαπώ να κάνω, καθώς πολλοί από αυτούς τους παίκτες είναι πολύ ταλαντούχοι και ελπίζω να τα καταφέρω να τους βάλω στον σωστό δρόμο. Μου αρέσει η προπονητική σε σχολικό επίπεδο και είναι κάτι που σίγουρα θα συνεχίσω να κάνω.

Πώς σε έχει επηρεάσει η πανδημία;

Κ. Δικομήδης: Όσον αφορά την πανδημία, αυτή την στιγμή έχουμε lockdown στην Ουαλία. Δεν γίνονται παιχνίδια ράγκμπι και περνώ χρόνο με τα δυο παιδιά μου και ταυτόχρονα προσπαθώ να παραμένω σε καλή φυσική κατάσταση. Σίγουρα πεθύμησα να δω την οικογένειά μου και να αγωνιστώ, όμως όλο αυτό γίνεται για το καλό όλων μας και ευελπιστώ πως θα περάσει σύντομα.

Ένα μήνυμα για τους Κύπριους.

Κ Δικομήδης: Το μήνυμα που στέλνω είναι να προσέχουν μένοντας σπίτι. Απολαμβάνω τον καιρό της Κύπρου όταν έρχομαι με την οικογένειά μου. Μακάρι να μπορούσα να έρθω διακοπές!

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Νικολάου