Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως δεν γνωρίζει αν θα γίνει παρέλαση στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη για να τιμηθεί η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε όμως ότι θα έρθει η ώρα για να γιορτασθεί εκεί η Ημέρα της Νίκης.

«Θα έρθει η ώρα για να τιμήσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για τα σχέδια για την 9η Μαΐου στην περιοχή αυτή που καταλήφθηκε πρόσφατα από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις.

Κατά την ίδια ενημέρωση, ο Πεσκόφ δήλωσε πως δηλώσεις εχθρικές έναντι της Ρωσίας γίνονται από την Πολωνία και πως η Βαρσοβία θα μπορούσε να αποτελέσει «πηγή απειλής».

Η πολωνή υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος Άννα Μόσκβα δήλωσε τη Δευτέρα πως «η Πολωνία είναι υπερήφανη που βρίσκεται στον κατάλογο του Πούτιν με τις μη φιλικές χώρες».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ακόμη πως οι πληροφορίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία είναι πιθανόν ψευδείς.

«Δεν έχουμε καμιά πληρφορία, φαίνεται ότι είναι ψεύδη», δήλωσε ο Πεσκόφ αφού αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα τρόφιμα δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία μεταφέρει σιτηρά από τις περιοχές της γειτονικής της χώρας τις οποίες έχει καταλάβει.

Τέλος το Κρεμλίνο αρνήθηκε να πει αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ μετά τον ισχυρισμό του ρώσου υπουργού Εξωτερικών ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες.

Το Ισραήλ είχε καταφερθεί εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το σχόλιο αυτό, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ασυγχώρητο» ψεύδος που υποβαθμίζει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος των εβραίων από τους Ναζί.

Ο Μπένετ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιο του Λαβρόφ και πως ο ίδιος, ο Μπένετ, δέχθηκε τη συγγνώμη του.