Την κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου ότι δεν αποκλείουν τη συνεργασία με κανένα κράτος, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των κρατών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στον Τύπο, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη ως ιδιαίτερα παραγωγική και δημιουργική, καθώς κάλυψε ένα εύρος θεμάτων με προεξάρχον το ζήτημα του Κυπριακού.

«Συζητήσαμε κάποιες κινήσεις που γίνονται, όπως η επίσκεψη της κ. Νούλαντ, οι προσπάθειες από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ για ορισμό Απεσταλμένου για το Κυπριακό, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, καθώς και η επιστολή που έχω ετοιμάσει για τον κ. Τατάρ με συγκεκριμένες προτάσεις. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνω, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για την επανέναρξη του διαλόγου», εξήγησε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Παράλληλα, όπως είπε, κατά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, συζητήθηκε, σε συνάρτηση και με το Κυπριακό, η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, με στόχο να υπάρξει ένας συντονισμός δράσεων και στοχεύσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η ανάδειξη των κινδύνων από επεκτατικές βλέψεις ή εχθρικές ενέργειες είναι κάτι που θα απασχολήσει τις συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο».

«Κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου είναι ότι δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με κανένα κράτος, ούτε από τις τριμερείς ούτε από τις πολυμερείς συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει. Εκείνο που επιζητούμε είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των κρατών», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης, ήταν και «η ενεργειακή κρίση αλλά και οι ενεργειακές διεργασίες στην περιοχή», οι οποίες, όπως εκτίμησε ο κ. Αναστασιάδης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν και την Τουρκία «να αντιληφθεί τα οφέλη τα οποία θα έχει από μια λύση του κυπριακού προβλήματος».

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία.

«Είμαστε σαφείς και οι δύο: Και εναντίον της ρωσικής εισβολής και υπέρ, βεβαίως, των κυρώσεων», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Τόνισε, ωστόσο, ότι «οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι να εξυπηρετούν ορισμένα κράτη, αφήνοντας εκτεθειμένα άλλα κράτη».