Τεράστιες ποσότητες κυπριακών κρασιών παραμένουν αδιάθετες τόσο σε μεγάλες οινοβιομηχανίες καθώς και σε μικρά οινοποιεία, λόγω των συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως ελέω κορωνοϊού.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Όπως ανέφερε στον σταθμό μας ο εκ των εισηγητών του θέματος, βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε στην επιτροπή είναι η ΣΟΔΑΠ στην Πάφο όπου περισσότερα από δύο εκατομμύρια μπουκάλια παρέμειναν αδιάθετα στις αποθήκες.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφεραν οινοπαραγωγοί, μειώθηκε κατακόρυφα και η ζήτηση στη ντόπια αγορά. Οι οινοπαραγωγοί ανέφεραν ακόμα ότι μεγάλες ποσότητες κρασιών αφορούν λευκά κρασιά που, λόγω της ιδιότητάς τους, δεν αντέχουν πάνω από δύο χρόνια.

Από πλευράς Υφυπουργείου Τουρισμού αναφέρθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνει πιο αναγνωρίσιμο το κυπριακό κρασί στο εξωτερικό.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου ζήτησαν από το Υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε, μέσα από εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες, να βρεθούν τρόποι διάθεσης των μεγάλων ποσοτήτων κρασιού.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να διατεθούν τα κρασιά στην Κίνα, η οποία είναι μια τεράστια αγορά, καθώς και στην Αυστραλία όπου υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων και Ελλήνων αποδήμων.

Δημήτρης Στρατής