Σε δεινή θέση βρίσκονται 11 κτηνοτροφικές μονάδες στη Νήσου της επαρχίας Λευκωσίας, λόγω διεκδίκησης της γης όπου στεγάζονται τα υποστατικά τους από Άγγλο ιδιοκτήτη στον οποίο μεταβιβάστηκε η περιουσία από την Τουρκοκύπρια σύζυγό του στην οποία ανήκε.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, όπου διαπιστώθηκε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και σε άλλες περιοχές.

Το 2012, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλοτρίωση της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει βιομηχανική ζώνη, ενώ έγινε και επιδιόρθωση δρόμων με κόστος 6,5 εκατ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν στον ιδιοκτήτη.

Δεν απαλλοτριώθηκαν, ωστόσο, τα τεμάχια όπου βρίσκονται τα κτηνοτροφικά υποστατικά και έξι καταστήματα.

Από το 2014 οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν ότι τερματίζεται η σύμβαση μίσθωσης από τον κηδεμόνα των τ/κ περιουσιών και ότι θα έπρεπε να εξεύρουν φιλικό διακανονισμό με τον ιδιοκτήτη.

Εκπρόσωπος του κηδεμόνα των τ/κ περιουσιών ανέφερε στη Βουλή ότι θα πρέπει να γίνει ένας φιλικός διακανονισμός και πως το κράτος δεν μπορεί αυτή την περίοδο να προχωρήσει σε νέες απαλλοτριώσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο Άγγλος ιδιοκτήτης, σύζυγος της Τ/κ στην οποία ανήκε η γη, βρίσκεται στο εξωτερικό και αξιώνει 60 χιλιάδες ευρώ αναδρομικά ενοίκια και 700 ευρώ ενοίκιο τον μήνα από τους ιδιοκτήτες.

Ανάλογα αιτήματα από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι κατέχουν νόμιμα περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχουν στους συνοικισμούς Δρομολαξιάς και Πολεμιδιών. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις κινήθηκαν και αγωγές εναντίον προσφύγων, με αίτημα την παραχώρηση των προσφυγικών σπιτιών στα οποία διαμένουν.

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση στο πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί πολλούς πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι ηλικιωμένοι.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, ανακοίνωσε ότι θα κληθεί ο Υπουργός Εσωτερικών για να καταθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης.