Με ανακοίνωση της η ΚΟΠ γνωστοποιεί ότι η τελική απόφαση για το μέλλον του Πρωταθλήματος Cyta θα παρθεί την Παρασκευή 15 Μαΐου. Μέχρι τότε η ομοσπονδία θα παρουσιάσει πρωτόκολλο υγείας στην κυβέρνηση και αν αυτό εγγριθεί θα είναι δυνατή η επανέναρξη. Επίσης δεν θα υπάρξει διαβάθμιση, ενώ θα διακοπούν οριστικά τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών, Futsal Ανδρών, U19 A’ Κατηγορίας και Γυναικών.

Αναλυτικά:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ στη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε όπως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν τη λήψη τελικής απόφασης για επανέναρξη ή διακοπή του Πρωταθλήματος Cyta 2019-2020.

Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής μαζί με Προέδρους Σωματείων θα επιδιώξει να έχει άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς για διευκρίνιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν θέματα υγείας όλων των εμπλεκομένων στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Η ΚΟΠ θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πρωτόκολλο στις αρμόδιες αρχές του κράτους για να καταστεί δυνατή η επανέναρξη του Πρωταθλήματος Cyta, με την προϋπόθεση ότι το πρωτόκολλο αυτό θα εγκριθεί.

Ακολούθως, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ για τη λήψη τελικής απόφασης.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη λήψη της τελικής απόφασης, είναι η ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου 2020.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, αποφάσισε επίσης την οριστική διακοπή των διοργανώσεων Β’ και Γ’ Κατηγορίας, καθώς και των διοργανώσεων, Futsal Ανδρών και U19 A’ Κατηγορίας και του Πρωταθλήματος Γυναικών Dimco.

Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης για τη διακοπή των πιο πάνω πρωταθλημάτων θα κοινοποιηθεί στους εμπλεκόμενους.

Βάσει τις πιο πάνω απόφασης, δεν θα ισχύσει ο υποβιβασμός στη Β’ και Γ’ Κατηγορία και η διαγραφή ομάδων από την ΚΟΠ.

Για τον τρόπο διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων των Μικρών Κατηγοριών περιόδου 2020-2021 θα αποφασίσει τελεσίδικα το Διοικητικό Συμβούλιο στην επόμενη του συνεδρία.

Ενώπιον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τέθηκε επιστολή του Υπουργού Υγείας με διευκρινίσεις σχετικά με τις αποφάσεις της κυβερνήσεις και τα διατάγματα που εκδόθηκαν και αφορούν το ποδόσφαιρο.

Επιπλέον, λίγο πριν την έναρξη της Συνεδρίας του Δ.Σ., στάληκαν από τον ΚΟΑ οδηγίες και μέτρα προφύλαξης από τον ιό COVID-19 σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ληφθήκαν με πλήρη διαίσθηση της ευθύνης και της σοβαρότητας της κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19.
Πρώτη προτεραιότητά είναι η διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών, των προπονητών, των διαιτητών και του προσωπικού των ομάδων και γενικότερα της κοινωνίας σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος βρίσκεται στην κρίσιμη σταδιακή διαδικασία για έξοδο από την πανδημία.”