Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, μεσάνυκτα ώρα Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ο διορισμός απεσταλμένου αλλά και τα επόμενα βήματα καθώς και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν στην ατζέντα τη συνάντησης.

Κόμπος και Γκουτέρες συζήτησαν εξάλλου τις εξελίξεις στο Βίλνιους.
“Είχα μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα στο πλαίσιο της οποίας τονίστηκε η ισχυρή μας βούληση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και με αντικειμενικό στόχο την ουσιαστική συζήτηση η οποία θα οδηγήσει σε επίλυση του Κυπριακού και στην επανένωση του τόπου μας”, είπε ο Υπουργός.
Όπως επεσήμανε, αναλύθηκε η πρωτοβουλία της Κυπριακής πλευράς η οποία περιλαμβάνει την ευρω-ενωσιακή διάσταση ως καταλύτη για να προχωρήσει η διαδικασία, πάντοτε υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

“Συζητήσαμε με το Γενικό Γραμματέα τις ιδέες και σκέψεις του ως προς τα επόμενα βήματα και ειδικά ως προς το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου το επόμενο χρονικό διάστημα. Από πλευράς μας το μήνυμα ήταν σαφές, εμείς είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα”, συμπλήρωσε ο κ. Κόμπος.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν έγινε κάποια περαιτέρω συζήτηση για ονόματα, δήλωσε πως “δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο να συζητήσουμε για ονόματα”.
Ο Υπουργός ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ πως βλέπει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις.
“Ο Γενικος Γραμματέας αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα της δημιουργίας της ευρω-τουρκικής διάστασης η οποία μπορεί να προσφέρει κίνητρα ώστε να έχουμε επάνοδο της άλλης πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” δήλωσε ο κ. Κόμπος.
Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν συζήτησε με τον κ.Γκουτέρες τις εξελίξεις στο Βίλνιους και τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, είπε πως έγινε αναφορά ως προς το τι ακριβώς θα συζητηθεί, μεταξύ ποιών και αν το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα.
“Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν θα συνδράμει στο να κάνουμε το επόμενο βήμα”, ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κόμπος νωρίτερα είχε συναντήσεις με τον με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά. Όπως είπε στο ΚΥΠΕ συζήτησαν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όλες τις πτυχές, όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν το ρόλο και τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.
“Ήταν μια συζήτηση πολιτικού περιεχομένου, η οποία κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση όπως και με του Γενικού Γραμματέα, πως προχωρούμε, με ποιους τρόπους μπορούμε να πάμε παρακάτω”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ