Με ανακοινώσεις της η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ενημερώνει για όσες αποφάσεις πάρθηκαν στην χθεσινή  συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας. Οι αποφάσεις αφορούν τόσο την σεζόν 2019-2020 όσο κα την σεζόν 2020-2021.

Oι αποφάσεις για την σεζόν 2019-2020:

 • Επικύρωση της βαθμολογίας των πιο πάνω πρωταθλημάτων τη στιγμή της διακοπής τους, χωρίς την ανάδειξη πρωταθλητή.
 • Οι ομάδες που κατείχαν την τελευταία θέση την στιγμή της διακοπής των πρωταθλημάτων Basket League και Β1 κατηγορίας, διαβαθμίζονται στην πιο κάτω κατηγορία. Για την ομάδα του ΑΠΟΠ, το Δ.Σ. έχει εγκρίνει προκαταρκτικά κάρτα ελευθέρας συμμετοχής (wild card), βάσει του κανονισμού 4.2 της ειδικής προκήρυξης του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Basket League.
 • Η ομάδα που κατείχε την 1η θέση στην βαθμολογία του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Ανδρών Β1 κατηγορίας (Αχιλλέας Καϊμακλίου) δικαιούται συμμετοχή στην ΟΠΑΠ Basket League της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021.
 • Οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο 2020-2021, θα είναι βάσει της βαθμολογίας την στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος. Στο Basketball Champions League έχει δικαίωμα συμμετοχής η ομάδα που ήταν στην 1η θέση της βαθμολογίας (Κεραυνός Στροβόλου) και στο FIBA Europe Cup η ομάδα που βρισκόταν στην 2η θέση του πίνακα (Πετρολίνα ΑΕΚ). Στο FIBA Eurocup Women, δικαίωμα συμμετοχής εφόσον παραχωρηθεί θέση στην ΚΟΚ, έχει η ομάδα που ήταν στην 1η θέση του πίνακα (ΑΕΛ Λεμεσού).
 • Συνέχιση του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Ανδρών Β2, το οποίο βρισκόταν στην τελική φάση και συμμετείχαν τα σωματεία Ανόρθωση Αμμοχώστου και NBA Διγενής Μόρφου. Οι αγώνες της τελικής φάσης αναμένεται όπως πραγματοποιηθούν στις 5 και 12 Ιουλίου 2020, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Με απόφαση του ΔΣ και οι δύο ομάδες έχουν δικαίωμα ανόδου στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Ανδρών Β1 της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της τελικής φάσης για το Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Ανδρών Β2.
 • Συνέχεια της αναστολής των πρωταθλημάτων Κ10, Κ12, Κ14 και Κ16. Η απόφαση για την συνέχιση ή την συνέχιση με τροποποίηση διάρκειας ή την διακοπή των πρωταθλημάτων, θα παρθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογα με τις θέσεις που θα κληθούν να υποβάλουν στην ΚΟΚ και τα ίδια τα σωματεία που συμμετέχουν στα πιο πάνω πρωταθλήματα.

Oι αποφάσεις για την σεζόν 2020-2021:

 • Λόγω των δύσκολων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία του Covid-19, αποφασίστηκε πως για την νέα αγωνιστική περίοδο, θα υπάρχει μείωση της χρονικής διάρκειας και του αριθμού αγώνων της ΟΠΑΠ Basket League της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο τα οικονομικά των ομάδων. Από την άλλη πλευρά, αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής ώστε να υπάρξει και ένας ικανοποιητικός αριθμός αγώνων.
 • Το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί σε κανονική διάρκεια δύο γύρων, όπου η κάθε ομάδα θα αγωνιστεί σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας με όλες τις ομάδες της ΟΠΑΠ Basket League.
 • Ακολούθως θα πραγματοποιηθούν αναμετρήσεις για την προημιτελική φάση των play off όπου θα συμμετέχουν οι πρώτες οκτώ ομάδες της βαθμολογίας. Οι αγώνες θα γίνουν ως: 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Οι ομάδες που θα πετύχουν δύο νίκες θα προκρίνονται στην ημιτελική φάση. Οι ομάδες 9 και 10 θα αγωνιστούν σε φάση play out για αποφυγή της διαβάθμισης. Εάν δεν υπάρχει η 10η ομάδα, η ομάδα που έχει καταλάβει την θέση 9, θα διαβαθμιστεί αυτόματα.
 • Στην ημιτελική φάση θα αγωνιστούν οι ομάδες που προκρίθηκαν από την προημιτελική φάση. Οι δύο ομάδες που θα φτάσουν στις τρεις νίκες θα προκριθούν στην τελική φάση.
 • Στην τελική φάση η ομάδα που θα φτάσει τις τρεις νίκες θα στεφθεί πρωταθλήτρια της σεζόν 2020-2021.
 • Η κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα για εγγραφή στο ρόστερ της, μέχρι το μέγιστο τεσσάρων μη γηγενών καλαθοσφαιριστών.
 • Η πρώτη αγωνιστική της ΟΠΑΠ Basket League προβλέπεται να διεξαχθεί από τις 2 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2020.
 • Η λήξη και της προημιτελικής φάσης της ΟΠΑΠ Basket League προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Μαρίου 2021.
 • Η ημιτελική φάση της ΟΠΑΠ Basket League προβλέπεται να ξεκινήσει στις 12-13 Μαρτίου 2021.