Αν δεν αλλάξει κάτι για την ασφάλεια και την Υγεία των κατοίκων της περιοχής που αντιμετωπίζουν πραγματική απειλή, θα το αλλάξουν με τα μέτρα που θα λάβουν οι κατοίκοι, δήλωσε σήμερα o Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού, κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκάς σε σχέση με τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε αδειοδοτημένο χώρο που τοποθετούνται χιλιάδες άχρηστα ελαστικά.

Όπως είπε ο κ. Φωκά μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1 μεταξύ των μέτρων που έχουν προταθεί είναι αποχή των παιδιών από τα σχολεία, κλείσιμο του ενεργειακού κέντρου και  αγωγές κατά παντός υπευθύνου από τους νομικούς συμβούλους των κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, ανήγγειλε πως θα υπάρξει έκτατη συνεδρία των κοινοταρχών αύριο στις 6.30 το απόγευμα στη Χοιροκοιτία προκειμένου  να ληθούν αποφάσεις.

Ο κ. Φωκά ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχει μεταφερθεί όλη η ενέργεια της Κυπρου στην περιοχή και πως «είναι θέμα χρονου σε κάποιο επόεμνο ατύχημα να θρηνήσουμε θύματα».

Προσανατολίζεται να διατάξει διοικητική έρευνα ο Υπουργός Γεωργίας

Απόλυτα κατανοητή χαρακτήρισε την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχή Βασιλικού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως αύριο θα είναι έτοιμη η έκθεση γεγονότων από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε σωρούς ελαστικών στην περιοχή του λατομείου.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός ανέφερε ότι στην έκθεση γεγονότων θα αναφέρεται, ποιοί ήταν οι όροι αδειοδότησης της μονάδας διαχείρισης ελαστικών, εάν ελέγχθηκε η εφαρμογή των όρων αυτών, και αν λήφθηκαν υπόψιν οι σχετικές συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τόνισε δε, πως είναι βέβαιο ότι τα πράγματα δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε, αφού όπως ανέφερε, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, διαπίστωσε ότι οι λωρίδες διαχωρισμού των ελαστικών ήταν πολύ στενές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας ο Κώστας Καδής προσανατολίζεται να διατάξει Διοικητική έρευνα αναλόγως των ευρημάτων, από την έκθεση Γεγονότων που έχει ζητήσει από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική διατηρεί ακόμη όχημα στην περιοχή για προληπτικούς σκοπούς  και επιτήρηση της, όπως ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής επανέλαβε ότι δεν μπορούν εύκολα να κατασβεστούν τα ελαστικά και πως  η τακτικη σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να σκεπάζονται με τεράστιους όγκους χώματος.

Ο κ. Κεττής πρόσθεσε πως διερευνάται πως προκλήθηκε η φωτιά που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ξεκίνησε από μηχάνημα που κονιοποιούσε τα στερεά ελαστικά.

Η διερεύνηση από την Πυροσβετική και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες πρόσθεσε, αφορά κάτω από ποιές συνθήκες συνέβη αυτό, αν δηλαδή ήταν αστοχία του μηχανήματος, ή λανθασμένη χρήση.