Την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς και μεταξύ των πολιτειακών, επιχειρησιακών και επιστημονικών κοινοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος ανέδειξαν από κοινού μετά το τέλος της συνάντησής τους, την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπό το φως τόσο των εξελίξεων στην Ουκρανία, όσο και των δύο μεγάλων χρονιζόντων προβλημάτων, του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού.

Mετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε λογαριασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσόρισα στην Κύπρο τον φίλο Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης, κ. Μαχμούντ Αμπάς, σε μια επίσκεψη που επιβεβαιώνει, τόσο τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, όσο και τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα.

Κοινή είναι η θέση μας για την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου της μεταξύ μας συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή υπογραφή των Μνημονίων Συναντίληψης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης και της Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διαχρονική και ξεκάθαρη μας θέση για επίτευξη μίας συνολικής και δίκαιης λύσης δύο κρατών, βάσει των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασα τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Αμπάς για τη διαχρονική στάση αρχών του Παλαιστινιακού Κράτους στο Κυπριακό πρόβλημα και για την αμέριστη στήριξη στις άοκνες προσπάθειες μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωσης της Κύπρου».

ΚΥΠΕ