Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τα νοσοκομεία παρατείνονται για ακόμη 48 ώρες, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο ΟΚΥπΥ. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπο Χαριλάου, τα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου μένουν κλειστά και συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων και των ΤΑΕΠ των δύο νοσηλευτηρίων. Γίνονται ειδικές διευθετήσεις για αιματολογικά και ογκολογικά περιστατικά, αιμοκάθαρση και θαλασσαιμία. Μόνο έκτακτα περιστατικά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον ιδιωτικό τομέα θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία αυτά. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ ανέφερε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί κατάλογος για τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή σε προσωπικό σε όλα τα νοσηλευτήρια της Κύπρου και έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε παράλληλα ότι έφτασαν ήδη 5 γιατροί στην Κύπρο, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκονται σε περιορισμό για 14 ημέρες. Μόλις λήξει η υποχρεωτική περίοδο της καραντίνας, θα είναι έτοιμοι να εργαστούν στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο κ. Χαριλάου, είναι το γεγονός ότι ο περιορισμός στους νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας έχει λήξει και ως εκ τούτου επέστρεψαν κανονικά στην εργασία τους. Για τους επαγγελματίες υγείας στο ΓΝ Πάφου που είναι σε περιορισμό, πέρασε ήδη η πρώτη εβδομάδα, οπότε σύντομα θα επιστρέψουν και αυτοί στην εργασία τους, πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου. Σε ό,τι αφορά προμήθειες σε αναλώσιμα, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει ότι ήλθε σε συμφωνία με την Κίνα και σύντομα θα γίνει παραλαβή αρκετών ποσοτήτων. Παράλληλα αναμένονται και άλλοι αναπνευστήρες.

Επίσης, σε νέα ενημέρωση, ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του ΓΝ Πάφου Δρ. Λάκης Γιουκάς ανέφερε πως σήμερα αναμένεται η λήψη δείγματος και από τους τελευταίους, περίπου είκοσι, ασθενείς της Μονάδας Αιμοκάθαρσης, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η δειγματοληψία σε ογδόντα ασθενείς. Στη Μονάδα έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα κορωνοϊού σε νοσηλεύτρια, με αποτέλεσμα να ιχνηλατούνται όλες οι επαφές της, ανάμεσά τους το σύνολο των ασθενών της Μονάδας. Και ο διευθυντής του Τμήματος, Δρ Γιουκάς, έχει τεθεί σε αυτοπεριορισμό. 

Συνεχίζεται, παράλληλα, η λήψη δειγμάτων από το σύνολο των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Στο ΓΝ Πάφου εργάζονται συνολικά 680 άτομα.