Αναστέλλεται η λειτουργία των ΤΑΕΠ στα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου ενώ στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λάρνακας τα ΤΑΕΠ θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά. Παράλληλα, αναστέλλεται η λειτουργία εξωτερικών ιατρείων σε Πάφο και Λεμεσό, με ειδικές διευθετήσεις για αιματολογικά και ογκολογικά περιστατικά, αιμοκάθαρση και θαλασσαιμία. Συνεχίζει τη λειτουργία του ως νοσοκομείο αναφοράς για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και λειτουργούν το ΤΑΕΠ και η Μονάδα Αιμοκάθαρσής του.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι για τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σε συνέχεια του Διατάγματος της 19ης Μαρτίου το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αριθμό 107, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι:

Από τις 06:00 της 20ης Μαρτίου 2020 και με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας, την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και για την προστασία των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και θα κληθούν να αναλάβουν τον πρωταρχικό ρόλο της διαχείρισης των περιστατικών που ενδέχεται να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό, κατόπιν συνεννόησης με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, έχουν αποφασιστεί τα ακόλουθα:

Τα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου (α) Αναστέλλουν τη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων (Προγραμματισμένα και επείγοντα), καθώς επίσης και όλων των χειρουργικών επεμβάσεων και οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στον Ιδιωτικό τομέα (Ευαγγελισμό και Κυανού Σταυρό για την Επαρχία Πάφου και Mediterranean για την Επαρχία Λεμεσού) κατόπιν συμφωνίας του Υπουργείου Υγείας με τα αναφερόμενα Νοσηλευτήρια. (β) Εξαίρεση αποτελούν τα αιματολογικά και ογκολογικά περιστατικά, αιμοκάθαρση και θαλασσαιμία, όπου θα γίνει ειδική διευθέτηση για εξυπηρέτησή τους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες κλινικές. (γ) Τα ΤΑΕΠ αναστέλλουν τη λειτουργία τους για 72 ώρες και όλα τα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τα υπό αναφορά Νοσηλευτήρια του Ιδιωτικού Τομέα, εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις που οι υπηρεσίες δεν μπορούν να προσφερθούν από τον Ιδιωτικό τομέα.

Το ΤΑΕΠ του Ιδιωτικού Τομέα που θα συνεργαστεί με το Δημόσιο (Ευαγγελισμός στην Πάφο και Mediteranean στη Λεμεσό) για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στον Ιδιωτικό Τομέα, θα πρέπει να επικοινωνεί με την αρμόδια Κλινική του Δημοσίου Νοσηλευτηρίου που εφημερεύει, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενή από τις αντίστοιχες Κλινικές των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. (δ) Απεικονιστικά και κλινικά εργαστήρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο προστασίας από τον κορωνοϊό. (ε) Οι Τράπεζες Αίματος θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα για ανάγκες αίματος, όπως και προηγουμένως.

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (α) Αναστολή ψυχρών περιστατικών και διεκπεραίωση επειγόντων περιστατικών (εκεί που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο Ιδιωτικός Τομέας). (β) Το ΤΑΕΠ θα εξυπηρετεί ΜΟΝΟ επείγοντα περιστατικά. (γ) Αναστολή λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής και Αγγειοχειρουργικής κλινικής.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας (α) Αναστέλλει τη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων, καθώς επίσης και όλων των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων. (β) Το ΤΑΕΠ θα εξυπηρετεί ΜΟΝΟ επείγοντα περιστατικά.

Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου συνεχίζει τη λειτουργία του ως νοσοκομείο αναφοράς για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, στο νοσοκομείο λειτουργεί το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και η Μονάδα αιμοκάθαρσης.

Γενικοί κανόνες για όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια (α) Συνεχίζεται η αυστηρή απαγόρευση επισκεπτηρίου σε όλα τα Νοσηλευτήρια. (β) Οι ειδικές θυρίδες φαρμακείων στα Νοσηλευτήρια θα λειτουργούν μόνο για χρόνιους ασθενείς. Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα 20 Μαρτίου 2020.

Οι παρούσες οδηγίες θα αναθεωρούνται ανάλογα με τις εξελίξεις, επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωση. Εκφράζονται εκ μέρους του υπουργού Υγείας και του ΔΣ του ΟΚΥπΥ «οι ευχαριστίες μας προς όλους τους επαγγελματίες υγείας των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς επίσης και στους Ιδιώτες Ιατρούς, οι οποίοι, μέσω του ΠΙΣ, προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας». Δίνεται η διαβεβαίωση ότι ο ΟΚΥπΥ «θα σας τηρεί ενήμερους για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη».

«Κάνουμε έκκληση στον κάθε έναν να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την προστασία της υγείας όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση.