Στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του κλειστού σταδίου Σπύρος Κυπριανού, πιο γνωστού και ως Παλέ ντε Σπορ στην Λεμεσό.

Υπενθυμίζεται ότι στο στάδιο θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2025 το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας, το Eurobasket. Τα έργα όπως αναφέρθηκε και σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Σταθμού μας, αναμένεται να αρχίσουν εντός Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι την διεξαγωγή των αγώνων.

Ο προϋπολογισμός ανέφεραν οι αρμόδιοι του ΚΟΑ ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ, δεν αποκλείεται ωστόσο να αυξηθεί στα 20 εκατομμύρια, λόγω της μεταφοράς υποδομών σε άλλους χώρους.

Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας αναφέρθηκε ότι λόγω των έργων ελλοχεύει ο κίνδυνος περίπου 400 παιδιά με συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες αλλά και χιλιάδες άλλοι αθλητές, να παραμείνουν χωρίς χώρους προπόνησης.

Επηρεάζονται επίσης τέσσερα Σωματεία και 5 ομοσπονδίες και για τον λόγο αυτό βουλευτές από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, κάλεσαν το Υπουργείο Παιδείας και τον ΚΟΑ, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να φροντίσουν να εξεύρουν χώρους προπόνησης για τους αθλητές, πολλοί από τους οποίους λαμβάνουν μέρος και σε Ολυμπιακούς, αλλά και παραολυμπιακούς αγώνες.

Οι βουλευτές, στηλίτευσαν το γεγονός ότι η απόφαση για την διοργάνωση του Eurobasket λήφθηκε το 2022, πριν από δύο χρόνια δηλαδή, αλλά μέχρι σήμερα, δύο μήνες πριν από την έναρξη των εργασιών, δεν έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και έκαναν λόγο για κακό προγραμματισμό και κωλυσιεργία από τις αρμόδιες αρχές.

Στην Επιτροπή κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για χρήση αθλητικών αιθουσών δημοσίων σχολείων, αλλά κάποιοι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών δήλωσαν ότι δεν είναι κατάλληλες. Ακούστηκε και εισήγηση από βουλευτή χτιστεί νέο γήπεδο ειδικά για το Eurobasket.