Φθάσαμε στο παρά ένα για την κρίσιμη συζήτηση των τεσσάρων προτάσεων νόμου που σχετίζονται με αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων. Η προτάσεις θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που θα αρχίσει στις τέσσερις το απόγευμα.

Τις τελευταίες ώρες κορυφώνεται το έντονο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες και φαίνεται ότι το πακέτο οκτώ μέτρων για τις εκποιήσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση αφενός και η ανακοίνωση του συνδέσμου τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων για αναστολή όλων των εκποιήσεων για κύριες κατοικίες μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αφετέρου, έπεισαν βουλευτές να αλλάξουν στάση. Ειδικότερα βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση φαίνεται ότι θα ταχθούν υπέρ της αναβολής της συζήτησης.

Σημειώνεται ότι έχει σταλεί στην Πρόεδρο της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομικών επιστολή με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Κεραυνός εξέφρασε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επιτευχθεί σύγκλιση θέσεων μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι θα αναβληθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Τα μέτρα της κυβέρνησης που κατατέθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέχουν δίκτυ προστασίας προς τους ευάλωτους δανειολήπτες και παράλληλα διατηρεί την σταθερότητα στην οικονομία.

Σήμερα όπως ανακοίνωσε ο κ. Λετυμπιώτης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πολυαναμενόμενο Σχέδιο Έναντι Δόσης. Άλλα μέτρα είναι η καλύτερη ενημέρωση των δανειοληπτών με επιστολή για κατοικίες μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ.
Ένα άλλο μέτρο είναι η μελέτη για να λειτουργήσει ξανά το σχέδιο Εστία και να περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους.

Στη σημερινή Ολομέλεια αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό, για την δημιουργία της ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια προκειμένου να εξετάζονται χρηματοοικονομικές διαφορές που αφορούν μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται πως στην ατζέντα της συνεδρίας βρίσκονται τέσσερις προτάσεις νόμου, η πρώτη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με τις οφειλές ενός μη εξυπηρετήμενου δανειολήπτη, η πρόταση του ΑΚΕΛ για ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους στην αγοραία τιμή του ακινήτου, αντί σε τιμή καταναγκαστικής πώλησης, προτάσεις που αναμενόταν να ψηφιστούν.

Η πιο επίμαχη πρόταση που συνυπογράφουν αρκετά κόμματα και βουλευτές ακόμα και της συμπολίτευσης η οποία προνοεί σε περίπτωση καταχρηστικών χρεώσεων από την τράπεζα το δικαίωμα προσφυγής ενός δανειολήπτη στο Δικαστήριο, προκειμένου να εξασφαλίσει διάταγμα αναστολής της διαδικασίας εκποίησης.