Διαδηλωτές στο Λίβανο εξέφρασαν χθες την οργή τους για την κατάσταση στη χώρα και ζήτησαν παραιτήσεις αξιωματούχων.

Χθες βράδυ έκαναν έφοδο στο υπουργείο Ενέργειας στη Βηρυτό, στοχοθετώντας σειρά υπουργείων, μετά τη διαδήλωση εναντίον των αρχών που θεωρούν υπεύθυνες για τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο με τις δυνάμεις ασφαλείας να μην μπορούν να τους εμποδίσουν. Νωρίτερα μπήκαν και στο Υπουργείο εξωτερικών.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βηρυτού ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχει τραυματιστεί αυξήθηκε σε 238.

Πρόωρες εκλογές θα προτείνει ο πρωθυπουργός 

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα “οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση”, προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας. “Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε”, σημείωσε ο Ντιάμπ.

Βιντεοδιάσκεψη δωρητών για στήριξη του Λιβάνου 

Βιντεοδιάσκεψη δωρητών προκειμένου να προσφερθεί στήριξη στον Λίβανο, του οποίου η πρωτεύουσα Βηρυτός καταστράφηκε από φονική έκρηξη την περασμένη Τρίτη  θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα.

Την βιντεοδιάσκεψη διοργανώνουν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Γαλλία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι θα συμμετάσχει στη βιντεοδιάσκεψη.

Στην βιντεοδιάσκεψη θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.