* Φωτογραφία αρχείου

Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης στους δικαιούχους πρόσφυγες συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Ο κοινοτάρχης της Μουτταγιάκας, Βάσος Κουμπάρος, μιλώντας στην συνεδρίαση έκανε λόγο για «πρόσφυγες δεύτερης κατηγορίας», αναφερόμενος σε πρόσφυγες στην κοινότητά του που διαμένουν σε τουρκοκυπριακή γη που δεν απαλλοτριώθηκε από το κράτος.

Ζητώντας να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για όλους, επεσήμανε ότι εκκρεμεί ακόμα η πέμπτη φάση του συνοικισμού αυτοστέγασης, όπου, παρόλο που η απόφαση για απαλλοτρίωση λήφθηκε το 2008, 23 οικόπεδα εξακολουθούν να μην έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας.

Εξετάζοντας τις καθυστερήσεις που αφορούν τους πρόσφυγες που διαβιούν στον συνοικισμό αυτοστέγασης της Μουτταγιάκας, οι υπηρεσίες Κτηματολογίου και Μέριμνας δεσμεύτηκαν ότι οι διαδικασίες έκδοσης τίτλων και πιστοποιητικών μίσθωσης θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2024.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Επιτροπής, ότι υπήρξε παραδοχή από όλους τους παρευρισκόμενους ότι «η καθυστέρηση θυματοποιεί τους εκτοπισμένους και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο κ. Κέττηρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία είναι αποτέλεσμα λανθασμένων και απαράδεκτων προτεραιοτήτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο έχει καταθέσει δύο νομοσχέδια για να αντικατασταθούν οι κανονισμοί που αφορούν τις τιτλοποιήσεις. Με αυτά, σημείωσε, λύνονται αρκετά από τα προβλήματα που προκαλούν τις καθυστερήσεις.