Το καθήκον που αναλογεί σε όλους μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει το “κράτος μας” και για να το ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο να συνεργαστούμε και αγκαλιάσουμε ακόμη περισσότερο την μητέρα πατρίδα Τουρκία, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας ότι λύση μπορεί να υπάρξει στη βάση των δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο διάγγελμά του για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής που μεταδόθηκε το μεσημέρι  ο Τ/κ ηγέτης έκανε λόγο για “ρατσιστική νοοτροπία” των Ε/κ που έχει ριζώσει, εξαιτίας της οποίας δεν μπόρεσε από το 1963 μέχρι σήμερα, ούτε με το σχέδιο Ανάν, ούτε στο Κραν Μοντάνα, ούτε στη Γενεύη, να βρεθεί μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας.
 
Είπε ότι είναι υπέρ μια δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης και γι’ αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτή “η κυριαρχική ισότητα των δύο υφιστάμενων κρατών” και το “ίσο διεθνές στάτους”.
 
Τη θέση για λύση δύο κρατών, είπε, στηρίζει και η Τουρκία.
 
Κατά τον κ. Τατάρ είναι ανατριχιαστικό και τρομακτικό να σκεφτεί τι θα γινόταν εάν δεν πραγματοποιείτο η «ειρηνευτική επιχείρηση» στις 20 Ιουλίου, όπως αποκάλεσε την εισβολή. Θα υπήρχε, ισχυρίστηκε, μια δεύτερη κρητική καταστροφή και κανένας Τούρκος δεν θα είχε μείνει ζωντανός στην Κύπρο. «Η Κύπρος, το πιο στρατηγικό μέρος της περιοχής, θα είχε προσαρτηθεί στην Ελλάδα και οι νότιες ακτές της Τουρκίας θα ήταν υπό πολιορκία. Είναι ένα μεγάλο όφελος να το υπενθυμίζουμε και να το αναγνωρίζουμε αυτό».
 
«Αν θέλουν οι νότιοι γείτονές μας ας διαμαρτυρηθούν για την ειρηνευτική επιχείρηση που έφερε την ειρήνη στο νησί πριν 47 χρόνια, επέστρεψε ο Μακάριος στον νησί που τον ανέτρεψε η χούντα και ήρθε ξανά η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Ας προσπαθούν να ξεσηκώσουν τα ΗΕ, την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα με αιτία τη στάση του Προέδρου της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, Ερντογαν σε σχέση με το Βαρώσι και ας κάνουν διαδηλώσεις στην Δερύνεια που γειτονεύει με το Βαρώσι ενάντια στον Ερντογάν και την Τουρκία. Δεν αρκεί η δύναμή τους για να αλλάξουν την πραγματικότητα στο στην Κύπρο. Κάνοντας αυτά απλά ξεγελούν τους εαυτούς τους. Το Κυπριακό που ξεκίνησε με τα ματωμένα Χριστούγεννα στις 21 Δεκεμβρίου 1963 και διήρκεσε μέχρι το 1974, κατέστησε αυτά τα εδάφη μπουντρούμι για τους Τ/κ».

Αναφερόμενος στη «Γαλάζια Πατρίδα», ο κ. Τατάρ είπε ότι η θάλασσα της Μεσογείου δεν είναι περιουσία κανενός και γι αυτό δεν πρέπει να παραβλέπονται τα δικαιώματα του ψευδοκράτους, που είναι μεταξύ των χωρών της περιοχής, όπως είπε. Είτε γίνεται αποδεκτό είτε όχι, συνέχισε, το ψευδοκράτος υπάρχει και είναι ένα «κράτος» με κυριαρχία, ελευθερία και δημοκρατικούς «θεσμούς».
 
Επανέλαβε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς για μια κοινή επιτροπή είναι ακόμη στο τραπέζι, λέγοντας ότι παρότι τα ΗΕ και κάποιες χώρες την αντικρίζουν θετικά, η ε/κ πλευρά «όπως πάντα επέδειξε την συνήθη απορριπτική και ρατσιστική προσέγγιση. Θα ήθελα να επισύρω την προσοχή της ΕΕ σε αυτό το σημείο. Δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά με πολιτικές αποκλεισμού των Τ/κ, αυτό πρέπει να το βάλει στο μυαλό της η ε/κ πλευρά και η ΕΕ που τους κακομαθαίνει».
 
Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, η ΕΕ δεν μπορεί να βάλει φρένο στο δίδυμο Ε/κ – Ελλήνων και οι Τ/κ θα συνεχίσουν την ύπαρξή τους σε αυτά τα εδάφη όπου βρίσκονται από το 1571, με τη στήριξη και υπό την αιγίδα της Τουρκίας.
 
Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι το ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964 του ΣΑ του ΟΗΕ είναι άδικο και μια πολιτική απόφαση που μετέτρεψε σε ε/κ κράτος την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ψήφισμα αυτό, είπε, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την λύση και όσο δεν καταργείται, η ε/κ πλευρά δεν θα συναινέσει ποτέ σε μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία.
 
Σε εκδήλωση για την τουρκική εισβολή σήμερα το πρωί στον τάφο του Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε επίσης ότι δεν θα γίνουν ποτέ μειονότητα στους Ε/κ, και δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το «κράτος» τους, την κυριαρχία τους και την μητέρα πατρίδα Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ