Κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε για συζήτηση των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Η συνεδρίαση διήρκησε μία ώρα, και συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιρλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κένυα και τη Γκάνα προέτρεψαν εμφατικά να επικρατήσει η ειρήνη και η διπλωματία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας . «Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, τόνισε.

Απευθυνόμενη στη σύνοδο, η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλνταμφ, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Από την πλευρά της η μόνιμη εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, Ντάμ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, τόνισε τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο μιας πιθανής εισβολής.

Η Ρωσία αποκάλυψε τις αληθινές της προθέσεις με τη διαταγή να αναπτυχθούν στρατεύματα που λέει πως θα έχουν «ειρηνευτικό» ρόλο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, έκρινε η πρεσβεύτρια της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Άντιε Λέεντερτζε.

«Η Ρωσία είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι δεν είναι μέρος στη σύρραξη» στην Ουκρανία, όμως πλέον «πέταξε τη μάσκα, έδειξε πως πάντοτε ήταν», ανέφερε.

Από τη ρωσική πλευρά, μίλησε ο Βασίλι Νεμπένζια χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις που είχαν προηγουμένως ακουστεί ως «άμεση λεκτική επίθεση».

Όπως είπε, θα μείνουν «αναπάντητες». Ο Νεμπένζια επιτέθηκε επίσης στη Δύση επειδή «ώθησε» την Ουκρανία προς τη σύγκρουση και κατηγόρησε άλλες χώρες ότι παραβλέπουν τα δεινά όσων ζουν στο Ντονμπάς.

Τον λόγο επίσης πήρε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σεργκέι Κισλίτσια, επιμένοντας ότι τα σύνορα της χώρας του παραμένουν «αμετάβλητα» παρά τις ενέργειες της Ρωσίας.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να ακυρώσει την απόφαση για την αναγνώριση και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Καταδικάζουμε την εντολή να αναπτυχθούν πρόσθετα ρωσικά στρατεύματα κατοχής στα εδάφη στην Ουκρανία. Απαιτούμε άμεση και πλήρη επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» επεσήμανε.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση.