Το πλάνο επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, ο τουρισμός και η λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων μέσα στο καλοκαίρι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Προεδρικό της ομάδας επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, έχει ετοιμαστεί ένας κατάλογος 20 χωρών του εξωτερικού, οι οποίες αρχικά θα αξιολογηθούν για τα επιδημιολογικά δεδομένα τους και ακολούθως θα κατηγοριοποιηθούν για το πότε και με ποια κριτήρια θα μπορεί η Κύπρος να δέχεται επισκέπτες από αυτές τις χώρες.

Στη σύσκεψη στο Προεδρικό έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση για τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στα αεροδρόμια, ποια έγγραφα θα απαιτούνται από τουρίστες και επισκέπτες από άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε ακόμα, ότι ίσως υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες με κάποιες χώρες, για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή τουριστών.

Όλες οι αποφάσεις καθώς και οι ακριβείς ημερομηνίες για το πότε θα ανοίξουν αεροδρόμια και ξενοδοχεία θα ληφθούν αύριο σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ανακοινωθούν στη συνέχεια. Ως πρώτη ημερομηνία-σταθμός για το άνοιγμα των αεροδρομίων, αναμένεται η 9η Ιουνίου, ενώ η 15η Ιουνίου είναι μια πρώτη πιθανή ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχείων.

Τι θα ισχύει για επαναπατρισμό φοιτητών

Συζητήθηκε στην σύσκεψη και το θέμα των Κυπρίων φοιτητών και πολιτών που θα επαναπατρισθούν και το κατά πόσο θα συνεχίσουν μπαίνουν σε καραντίνα. Η ομάδα των επιδημιολόγων εισηγήθηκε αυτό να εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας από την οποία θα φτάνουν.
Αναφορικά με το θέμα των οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα συζητηθεί στον κατάλληλο χρόνο, ενδεχομένως μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων.