Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σχετικά με το Σχέδιο Δράσης των Αεροδρομίων και των Λιμένων και αποφάσισε ότι από την 1η Ιουνίου καταργούνται όλα τα μέτρα κι όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στα ταξίδια τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα λιμάνια της Κύπρου, είπε ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Καρούσος.

Επομένως, σημείωσε, όσον αφορά τις αερομεταφορές και τα λιμάνια από την 1η Ιουνίου επανερχόμαστε πίσω στην κανονικότητα.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί αυτή την περίοδο τόσο στην Κύπρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενέκρινε την κατάργηση του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης που εφαρμόζεται στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τα Λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως από τη χώρα προέλευσής τους, δεν θα υποχρεούνται να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την πληρότητα των πτήσεων, είπε ότι είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα. «Υπολογίζουμε ότι ο Μάιος θα φτάσει σε ένα ποσοστό του 77% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και με μέσο όρο επιβατών ημερησίως γύρω στις 30 χιλιάδες. Γίνονται φυσικά προσπάθειες για να αυξηθεί κι άλλο αυτό το ποσοστό, να αυξηθούν κι άλλο οι πληρότητες των πτήσεων», είπε.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά και ο στόχος που είχε τεθεί σε ό,,τι αφορά την πληρότητα των πτήσεων αλλά και τον αριθμό των επιβατών, όχι μόνο επιτυγχάνεται αλλά ενδεχομένως θα ξεπεραστεί.

Ερωτηθείς αν θα καταργηθεί η προστατευτική μάσκα στα αεροδρόμια, είπε ότι καταργούνται όλα όσα υπήρχαν στο Σχέδιο Δράσης κι ότι πλέον θα ακολουθούνται οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. «Αν το Υπουργείο Υγείας θα έχει τα αεροδρόμια μέσα στις αίθουσες υψηλού κινδύνου τότε θα απαιτείται μάσκα, αν όχι δεν θα απαιτείται μάσκα», διευκρίνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ