*Φωτογραφία: Kiveli Georgiou

Σάλος προκλήθηκε για τη δηλητηρίαση αδέσποτου σκύλου στο χωριό Καντού της Επαρχίας Λεμεσού, αλλά και τις καταγγελίες ότι ο Κοινοτάρχης αρνήθηκε να παράσχει βοήθεια οι οποίες υποβλήθηκαν σήμερα και στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή στο Κανάλι 6.

Σε επικοινωνία που είχε ο σταθμός μας με τον Κοινοτάρχη Σοφοκλή Γεωργίου μας ανέφερε ότι η τοπική αρχή δεν διαθέτει τις υποδομές και το προσωπικό για βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων, Έφη Ξάνθου, με γραπτή παρέμβαση της στην εκπομπή, τόνισε πως είναι υποχρεωμένη η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει όλα τα έξοδα για περίθαλψη αδέσποτων σκυλιών με βάση τον περί σκύλων νόμο.

Πρόσθεσε πως το περιστατικό θα καταγγελθεί και πως είναι 2η φορά που ο Κοινοτάρχης του Καντού αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο.

Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλεί η δηλητηρίαση του αδέσποτου σκύλου στο Καντού, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Το Κίνημα χαρακτηρίζει συγκλονιστικό το ότι ο σκύλος βρισκόταν για 24 ώρες σε άθλια κατάσταση με αβάσταχτους πόνους εντός της κοινότητας σε πεζοδρόμιο σε πολύ κοντινή απόσταση από το κοινοτικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο κανένας να το βοηθήσει, μέχρι που προσέτρεξε η γνωστή φιλόζωη Κυβέλη Γεωργίου.

Το Κίνημα Οικολόγων επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ενώ ζητήθηκε η βοήθεια του κοινοτάρχη, αυτός αρνήθηκε να βοηθήσει στην διάσωση του και την μεταφορά του στον κτηνίατρο. Το Κίνημα τονίζει για ακόμα μια φορά ότι η εσκεμμένη δηλητηρίαση ζώων είναι πράξη παράνομη και τιμωρείται αυστηρά από το Νόμο ακόμα και με φυλάκιση.

Καθώς και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να ελέγχει εάν τηρείται ο νόμος από τους Δήμους και τις κοινοτικές αρχές για να αποφευχθούν παρόμοια τραγικά περιστατικά.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ως Κίνημα καταγγείλαμε την άρνηση κάποιων Δήμων και κοινοτικών αρχών να συμμορφωθούν με την νομοθεσία» επισημαίνει το Κίνημα, προσθέτοντας πως το περιστατικό της δηλητηρίασης του σκύλου καταγγέλθηκε ήδη και στην Αστυνομία.