Η παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας προς όλους όσους το έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και κανένας ασθενής δεν θα αφεθεί αβοήθητος, τονίστηκε από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα σε πολύωρη σύσκεψη την Κυριακή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών για θωράκιση του συστήματος υγείας και για να διασφαλιστεί ότι τα νοσηλευτήριά μας παραμένουν σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε πιθανή περαιτέρω αύξηση των νοσηλευόμενων το επόμενο διάστημα, ο Υπουργός Υγείας προέδρευσε χθες βράδυ ευρείας σύσκεψης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στην πολύωρη σύσκεψη, συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, η διευθυντική ομάδα και λειτουργοί του ΟΚΥπΥ, εκπρόσωποι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, καθώς και αντιπροσωπείες των συντεχνιών των επαγγελματιών υγείας.
 
Κατά τη σύσκεψη, έγινε εκτενής ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγράφηκαν οι ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν, σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς δείκτες. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι, σε περίπτωση μεγαλύτερης έξαρσης των νοσηλειών, τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα πρέπει να αποσυμφορηθούν από τα άλλα περιστατικά, ώστε να διατεθούν περισσότερες κλίνες και προσωπικό για την περίθαλψη των ασθενών με COVID-19.
 
Επιπλέον, εξετάστηκε η διαδικασία παραπομπής των ασθενών άλλων παθήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει και το πρόσφατο Διάταγμα με βάση το οποίο καθορίζεται ανώτατο όριο πληρότητας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο 70% για κοινούς θαλάμους και στο 60% για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, μεταφέρθηκε η ετοιμότητα να συνεχιστεί η συμβολή και από ιδιώτες ιατρούς στις Κλινικές COVID-19.
 
Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε από όλους να είναι σε ετοιμότητα και να συμβάλουν στην προσπάθεια για εξυπηρέτηση όλων των ασθενών. Η πεποίθηση ήταν διάχυτη ότι με τη σωστή και συντονισμένη συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους, με την εμπειρογνωμοσύνη και τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες υγείας, θα καταβληθεί η καλύτερη δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε όλα τα προβλήματα να υπερπηδηθούν. Ταυτόχρονα, τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας προς όλους όσους το έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και κανένας ασθενής δεν θα αφεθεί αβοήθητος.

Πηγή: ΚΥΠΕ