Η Αστυνομία δεν έχει λάβει κανένα αίτημα, προς το παρόν, για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΓΣΠ, δήλωσε το Σάββατο η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου. Η Υπουργός παρευρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα- Ίσες Ευθύνες με τίτλο: “Στοχεύοντας ενισχύουμε την Europa Donna Cyprus” στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Κύπρου “Λάκης Ψημολοφίτης”.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους εάν έχει κλείσει η συμφωνία για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΓΣΠ, με ημερομηνία διεξαγωγής τις 20 Μαΐου, η κ. Προκοπίου τόνισε ότι η Αστυνομία δεν έχει πάρει κανένα αίτημα προς το παρόν, ούτε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) ούτε δια μέσω της ΚΟΠ (Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) από την ΕΠΟ.

«Εμάς δεν μας έχει ενημερώσει κανένας επίσημα. Όταν και εφόσον μας ενημερώσουν, που θεωρώ θα συμβεί, τότε η Αστυνομία θα εξετάσει την επικινδυνότητα ή το ρίσκο που εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση και θα τοποθετηθούμε αναλόγως», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν επιχειρησιακά μπορεί να αναληφθεί μια τέτοια διοργάνωση από πλευράς Αστυνομίας, η Υπουργός επανέλαβε ότι όταν υπάρξει το αίτημα θα το εξετάσει η Αστυνομία. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα δεδομένο μπροστά μας, άρα δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε», ανέφερε.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πέραν των δημοσιευμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες «εμείς ως Αστυνομία δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση». Σημείωσε ότι με αυτά τα δεδομένα, αν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση «τότε θα το μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε».

Στο μεταξύ, η κ. Προκοπίου ερωτηθείσα εάν βρίσκεται ενώπιον της το πόρισμα για τα επεισόδια, που σημειώθηκαν το απόγευμα της 26ης Μαρτίου 2023, στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι υλοποιήθηκε μέσα στα χρονικά όρια που δόθηκαν στην Αστυνομία.

«Είχαμε το πόρισμα της διοικητικής έρευνας και τώρα περιμένουμε μια γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα», είπε. Στο ερώτημα κατά πόσον προκύπτουν εκ πρώτης όψεως συμπεράσματα, ανέφερε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί, καθώς αποτελεί απόρρητο, εμπιστευτικό έγγραφο του κράτους, επισημαίνοντας ότι η έκθεση κακώς διέρρευσε και είναι ποινικό αδίκημα για όποιον τη διέρρευσε.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο προσθέτοντας ότι είναι στα τελικά στάδια η επεξεργασία του μαρτυρικού υλικού και όταν πληροφορηθεί από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, θα μπορεί να τοποθετηθεί.

Σε ερώτημα σχετικά με την εγκατάσταση της αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές και κατά πόσον η συμφωνία λύνεται από πλευράς Υπουργείου καθώς πρόκειται για θέματα ασφαλείας, απάντησε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Υπουργό  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη που είναι ο αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του αεροδρομίου και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ότι δεν ακολουθήθηκαν πρωτόκολλα στην περίπτωση του αιφνίδιου ελέγχου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τρομοκρατικά κτυπήματα, η κ. Προκοπίου είπε ότι για το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου έχει διεξάγει την δική του έρευνα και έχει τη δική του έκθεση γεγονότων ο Υπουργός Μεταφορών.

«Εμείς αυτό που διερευνούμε ως Υπουργείο Δικαιοσύνης, και για αυτό έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία, μετά από συνεννόηση, είναι ακριβώς γιατί και πώς και ποιοι έδρασαν με ένα τρόπο, ο οποίος δεν προβλέπεται από κανένα πρωτόκολλο και ανάλαβαν μια πρωτοβουλία που ουσιαστικά για την οποία δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι το θέμα της ασφάλειας των αεροδρομίων είναι κάτι που αφορά το Υπουργείο Μεταφορών και οι ίδιοι έχουν προχωρήσει σε δικές τους έρευνες, για τις οποίες βεβαίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενημερωθεί. Κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα της διοικητικής έρευνας που αφορά τους συγκεκριμένους αστυνομικούς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.