Του Κωνσταντίνου Νικολάου

Τον περασμένο Φεβρουάριο τρία νέα πρόσωπα πήραν θέση στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Αθλητισμού. Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ανέλαβε την προεδρία, ενώ οι Χάρης Σαββίδης και Μαριαλένα Κωνσταντίνου διορίστηκαν ως μέλη. 

Οι τρεις τους, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της θητείας τους, πέρασαν απαρατήρητοι, κυρίως λόγω των συνεπειών που είχε στον αθλητισμό η πανδημία. Αυτό που τους έφερε για τα καλά στο προσκήνιο είναι το ότι λίγες ώρες μετά το τέλος του ντέρμπι μεταξύ Ανόρθωσης και Απόλλωνα, η Επιτροπή θεώρησε ότι στον συγκεκριμένο αγώνα υπήρχε κάτι μεμπτό.

Ο βασικός λόγος, που είχαν αυτή την εντύπωση, είναι γιατί ο τερματοφύλακας της Ανόρθωσης, Γκιόρκγι Λόρια, έκλεισε το μάτι του στον Μπένσοπ την ώρα που ο δεύτερος ετοιμαζόταν να εκτελέσει το πέναλτι της ομάδας του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι σκηνικά σαν αυτά είναι συχνό φαινόμενο στο ποδόσφαιρο. Με αφορμή, λοιπόν, τα πιο πάνω, η Επιτροπή κάλεσε σε ανάκριση ανθρώπους των δύο ομάδων για να διερευνήσει καλύτερα τα όσα έγιναν στο παιχνίδι.

Εντωμεταξύ, από την πρώτη στιγμή που βγήκε προς τα έξω το ότι εξετάζεται το συγκεκριμένο παιχνίδι, προκλήθηκαν αντιδράσεις τόσο από πλευράς των δύο ομάδων, όσο και από ουδέτερους. Οι αντιδράσεις από τις διοικήσεις Απόλλωνα και Ανόρθωσης ήταν από την αρχή έντονες, κάτι που φανερώνεται και με το ότι ζήτησαν την απολογία, αλλά και την παραίτηση του κ. Παπαχαραλάμπους.

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής με ορισμένες δηλώσεις του κατάφερε να φέρει ακόμη περισσότερο κόσμο απέναντι του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πληρωμένους δημοσιογράφους.

Μετά από όλα αυτά, στις 26 Οκτωβρίου η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού έστειλε επιστολή σε Απόλλωνα και Ανόρθωση για να τους ενημερώσει ότι τελικά δεν στοιχειοθετήθηκε η υπόθεση στο μεταξύ τους παιχνίδι και πως το θέμα έληξε. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι ο κύριος Παπαχαραλάμπους και οι συνεργάτες του δεν χειρίστηκαν καθόλου σωστά την συγκεκριμένη υπόθεση.

Αυτό που πολύ απλά θα μπορούσαν να έκαναν, είναι το να ενεργούσαν με περισσότερη σοβαρότητα, αλλά και μακριά από τα μικρόφωνα, ούτως ώστε να αποφεύγονταν και ορισμένες άστοχες δηλώσεις.

Σίγουρα, όσοι πονάνε τον αθλητισμό της Κύπρου θέλουν να τον δουν να καθαρίζει από τη διαφθορά και, αναμφισβήτητα, από τα γραφεία της Επιτροπής θα έπρεπε να εκπέμπει μια ακτίνα ελπίδας.

Με κινήσεις, όμως, όπως αυτές του τελευταίου μήνα, όχι μόνο δεν αλλάζει κάτι, αλλά την ίδια ώρα η Επιτροπή εκτίθεται και προφανώς χάνει την αξιοπιστία της.

Παρά το ότι υπάρχουν φωνές για παραίτηση του κυρίου Παπαχαραλάμπους, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει, και έτσι αυτό που μπορεί να γίνει τη δεδομένη στιγμή, για το καλό του κυπριακού αθλητισμού, είναι άπαντες στην Επιτροπή Δεοντολογίας να μάθουν από τα όποια λάθη έκαναν το τελευταίο διάστημα και μέσα από αυτά να γίνουν καλύτεροι…

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6