Τρεισήμισι χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού οι βασικοί πρωταγωνιστές συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, αφού οι έρευνες της Αστυνομίας δεν οδήγησαν σε αποτελέσματα.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού Γιώργο Αρέστη, να αποκαλύπτει ότι ο τέως διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης φαίνεται να έχει οικονομικό όφελος μέχρι και σήμερα από το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Ο κ. Αρέστη επανάλαβε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής Ο κ. Χατζηγιάννης φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αφού απέτυχε να διευθύνει με σωφροσύνη τη συνεργατική κεντρική τράπεζα, ενώ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην συμφωνία που υπογράφηκε για διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι έχει οικονομικό όφελος καταδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει δόλος όσον αφορά στις ενέργειες που έγιναν και τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Κάλεσε την αστυνομία να επαναεξετάσει τις υποθέσεις, με τα νέα στοιχεία που κατέθεσε.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο βοηθός αρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου είπε πως για τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στην ηγεσία του Συνεργατισμού, οι έρευνες δεν οδήγησαν σε οποιαδήποτε ενδεχόμενα αδικήματα.

Ο Βοηθός Αρχηγός είπε ότι η Αστυνομία ερευνά 8 ποινικές ενότητες και καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα 4 υποθέσεις σε 3 διαφορετικά Κακουργιοδικεία, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Στα δικαστήρια εκκρεμούν προς εκδίκαση μόλις δύο υποθέσεις, η πρώτη αφορά την ΣΠΕ Στροβόλου όπου οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση και η δεύτερη την ΣΠΕ Ερήμης. Ο κύριος Δημητρίου είπε επίσης ότι εξετάστηκαν 18 όμιλοι για δάνεια 68 εκατομμυρίων από τον πρώην συνεργατισμό, και φαίνεται ότι μόνο για 2 ομίλους πιθανόν να υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

Ο Σταύρος Ιακώβου διευθυντής της ΣΕΔΙΠΕΣ (της εταιρείας που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού) είπε ότι η μονάδα εσωτερικής επιθεώρησης εξετάζει τις συνθήκες δανεισμού και διαγραφής αριθμού δανείων και αναμένεται ότι θα καταχωρηθούν συνολικά 200 αστικές αγωγές. Μέχρι τώρα έχουν καταχωριστεί 14 αστικές αγωγές, ενώ σύντομα θα καταχωρηθούν άλλες 64.

Από την πλευρά του ο λειτουργός της ελεγκτικής υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2015 η αξία του συνεργατισμού ήταν 800 εκατομμύρια και αυτά εξανεμίστηκαν. Ο κύριος Πετρίδης τόνισε επίσης ότι η ελληνική τράπεζα κέρδισε 300 εκατομμύρια από την εξαγορά του συνεργατισμού.